Flera tusen personer protesterade i Bagdad mot USA:s flyganfall. Här bränns en amerikansk flagga på Tahrirtorget i centrala Bagdad. Foto: Ali Abdul Hassan /TT-AP

Ilska mot USA i Irak efter flyganfall

Uppdaterad
Publicerad

Ett amerikanskt flyganfall mot proiranska milismedlemmar i Irak och Syrien har väckt kraftiga reaktioner i Irak. Under måndagen brände demonstranter USA:s flagga i centrala Bagdad, och delar av statsledningen förordar öppet en omprövning av samarbetet med USA.

Premiärminister Adil Abdul al-Mahdi fördömer attackerna och säger att de kommer att få ”farliga konsekvenser”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det nationella säkerhetsrådet – där premiärministern ingår – skriver att Irak nu tvingas ompröva sitt samarbete med den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen IS.

Attackerna genomfördes i söndags och riktades mot de Iranstödda Hizbollah-brigaderna i både Syrien och Irak. Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats och minst 55 skadats.

Svar på raketattack

USA hävdar att attackerna var ett svar på en raketattack som dödade en civilanställd amerikansk medborgare på en amerikansk militärbas utanför Kirkuk i norra Irak i fredags. Både Iran och Hizbollah-brigaderna har förnekat att man har något med raketattacken att göra.

USA:s flyganfall beskrivs dock även som ett motdrag mot iransk aggression i allmänhet.

”Efter så många attacker var det viktigt för presidenten att leda våra väpnade styrkor i ett svar som den iranska regimen förstår”, sade USA:s Iransändebud Brian Hook på en pressträff efter USA:s flyganfall.

Befälhavare hotar med hämnd

En högt uppsatt befälhavare inom milisgruppen hotar USA med hämndaktioner.

– Martyrernas blod kommer inte att vara bortkastat och vårt svar till de amerikanska styrkorna i Irak kommer att bli väldigt hårt, säger befälhavaren, Abu Mahdi al-Mohandes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.