• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Estlands president Kersti Kaljulaid i tröjan som hon bar i protest i parlamentet. Orden på tröjan betyder ”ordet är fritt”. Till höger Mart Helme, Ekres partiledare och nu även landets inrikesminister. Foto: Ints Kalnins/TT

Ilskan växer mot Estlands nya regering: ”Går tillbaka till medeltiden”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya estniska regeringen har mötts av omfattande protester och demonstrationer. Även den estniska presidenten, Kersti Kaljulaid bidrog med en egen tyst protest. När hon på måndagen dök upp i parlamentet för att bevittna regeringsbytet i Estland bar hon en tröja med texten ”ordet är fritt”.

Orsaken till protesten är att Centern och konservativa Isänmaa bildar regering med det populistiska och flyktingkritiska partiet Ekre.

Före valet meddelade partierna att man inte kommer att sitta i samma regering som Ekre men premiärministern och centerledaren Jüri Ratas ändrade sig efter valet trots Ekres kritiserade valkampanj.

– Ekre pratade om hur många barn som familjen får ha – noll, ett eller två barn. De var också prat om att man borde skära av huvudet på vissa domare. Det talades illa om andras hudfärg och nationalitet i Estland. Inte något av detta finns med i vår regeringsöverenskommelse. Det är enda anledningen till att vi tillsammans nu bildar regering, förklarade premiärminister och centerledaren Jüri Ratas.

Flyktingkritisk politik

Med populisterna i regeringen intar Estland en mycket flyktingkritisk ställning. Politiskt närmar sig landet nu Ungern. Ändå har Estland bara ett par hundra flyktingar som under de senaste 20 åren fått politisk asyl i landet.

I fjol var det bara 95 personer som sökte asyl i landet. Men med populisterna i regeringen blir det skärpt gränsbevakning.

– Vi vill inte bli ett land som efter 15 år har stora muslimska sammanslutningar precis som i Sverige där det finns ”no go zone” där inte ens polisen vågar röra sig. Vi vill förebygga de här problemen, säger Ekres partiledare Mart Helme.

Konstnärer i protest

En nybildad grupp med estniska konstnärer och artister arrangerade nyligen en konsert i Tallinn i protest mot den planerade nya regeringskoalitionen som samlade 10 000 åhörare. Gruppen som kallar sig Kõigi Eesti-rörelsen vill föra fram Estland som ett land som är öppet och som stöder de mänskliga rättigheterna. 

– De populistiska ledarna har varit aggressiva i sin retorik mot många grupper här i landet. Den ryskspråkiga befolkningen och andra etniska minoriteter har varit deras måltavlor precis som sexuella minoriteter och kvinnorna, säger Silver Tambur som är en av ledarna för Kõgi Eesti-rörelsen.

”Jag vill gråta”

Den nya regeringen har väckt känslor bland esterna. Den ryska minoriteten i landet är också upprörda. Centern är det parti som drivit de ryskspråkigas intressen.

Populisterna driver en ryskfientlig politik och ville bland annat helt förbjuda den ryskspråkiga undervisningen.

– Jag vill bara gråta. Estland går nu tillbaka till medeltiden och jag tror att alla är lite rädda, menar Heidi från Tallinn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer