Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent varför måndagens jordbävning blir en politisk utmaning för Erdogan. Foto: SVT/TT/AP

”Ilskan växer över hjälp som inte når fram”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förtvivlan över utebliven hjälp växer efter jordbävningskatastrofen i Turkiet. I provinsen Hatay vädjar tusentals om akuta räddningsinsatser för att rädda anhöriga under rasmassorna. Räddningsinsatsen kan bli en politisk utmaning för president Erdogan. 

- Räddningsarbetare är inte här, staten är inte här. Vi är övergivna.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Det säger Zekiye Yigitbasi från provinsen Hatay, en plats hon beskriver “inte finns mer” efter förödelsen av de kraftiga jordbävningarna, i ett direktsänt vittnesmål till den turkiska journalisten Cuneyt Özdemir.  Hela Turkiet är lamslaget av chock. Många plågas av ovissheten att inte få tag på anhöriga.

Tiotusentals räddningsarbetare kämpar hårt mot tiden och kylan för att gräva fram överlevande under högar av betong och bråte. Internationella räddningsteam är också på plats.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

”Förtvivlade rop”

Men ändå hörs förtvivlade rop om att hjälpen inte nått fram på flera håll. Särskilt från provinsen Hatay. I provinshuvudstaden Antakya har katastrofmyndigheten AFAD:s egen byggnad, varifrån hjälpen annars skulle ha koordinerats, jämnats med marken.

I sociala medier trendar hashtagen “Hatay väntar på hjälp”. I inlägg på Twitter syns människor vädja till myndigheterna om räddningsinsatser till specifika adresser. Ilskan i Hatay påminner om reaktionerna efter jordbävningen utanför Istanbul 1999 då mer än 17 000 människor miste livet. Missnöjet med utebliven hjälp banade då väg för att partiet AKP och Erdogan kom till makten.

Vi kan ännu bara ana omfattningen på den mänskliga tragedin efter den nuvarande jordbävningskatastrofen. Marken skakar under fötterna, bokstavligen, för de miljontals drabbade som bor i området.

”Kritiskt skede”

Det pågående räddningsarbetet är nu i ett kritiskt skede. Fokus ligger framförallt på att rädda liv. På längre sikt kommer det också behövas stora insatser för att bygga upp samhället i en region som redan var hårt drabbat av social utsatthet. Det brukar sägas att naturkatastrofer enar, och visst finns det många tecken på det.

Tusentals volontärer strömmar till regionen. Blöjor, filtar och medicin packas i kartonger i insamlingar runt hela landet. Utanför sjukhus ringlar köer med människor som vill donera blod. Men i det djupt splittrade Turkiet är det oundvikligt att katastrofen också kommer att göras till en politisk fråga inför det väntade valet den 14 maj.

Frågan är om valet ens kommer att hållas som planerat. Efter jordbävningarna råder undantagstillstånd. Om ilskan från Hatay breder ut sig kan det i vilket fall som helst bli ett stort problem för president Erdogan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet