Brödköer ringlar sig ut på gatan i Caracas, Venezuela. Arkivbild Foto: TT

IMF: Venezuelas inflation på en miljon procent

Uppdaterad
Publicerad

Venezuela är inne i en fas av hyperinflation som kan liknas vid utvecklingen i Tyskland 1923, enligt Alejandro Werner, regional IMF-chef. Han räknar med att nästan en femtedel av landets BNP raderas ut i år och att inflationen vid utgången av 2018 ligger på en miljon procent.

Det krisdrabbade landet, vars socialistiska regering sitter på världens största oljereserver, har haft stora problem att finansiera import sedan oljepriset rasade 2014.

Hittills i år har konsumentpriserna i Venezuela lyft med drygt 46 000 procent, enligt det parlament av folkvalda oppositionspolitiker som president Nicolás Maduro och hans anhängare försökt runda med en egen lagstiftande församling.

Enligt Maduro är Venezuela utsatt för ekonomisk krigföring av företag med koppling till oppositionen och stöd från USA och hans regering avvisar rutinmässigt IMF:s prognoser som USA-finansierad propaganda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer