Immunologen om corona-återsmittan: ”Inte så orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Ett första bekräftat fall av återinfektion av covid-19 har påträffats hos en man i Hongkong. Men Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet, är inte oroad.

– Han hade en mycket mildare infektion andra gången. Det är precis så vi vill att immunförsvaret ska fungera”, säger han i Aktuellt.

På måndagen rapporterade forskare vid Universitetet i Hongkong om vad som är det första kända bekräftade fallet av återsmitta av covid-19.

En man i 30-årsåldern, som var sjuk i corona för över fyra månader sedan, fastnade i en rutinkontroll på flygplatsen i Honkong när det uppdagades att han hade en pågående infektion.

Coronapandemin

Sekvensanalyser visade att det handlade om två olika varianter av viruset vid båda sjukdomstillfällena, vilket enligt forskarna bekräftar att mannen smittats på nytt.

Men enligt Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet, är det ännu för tidigt att dra några stora slutsatser.

– Jag är inte så förvånad ärligt talat. Och jag är inte så orolig heller. Därför att patienten har fått en mildare infektion andra gången, säger han i SVT:s Aktuellt.

”Jättebra”

Enligt forskarna hade mannen antikroppar från den första infektionen, då han också hade symptom. Vid det andra tillfället var han, enligt rapporterna, inte ens medveten om att han var smittad.

– Det är precis så vi vill att immunförsvaret ska fungera, säger Petter Brodin.

– Immuniteten som man får under en infektion kan antingen förhindra att man blir infekterad eller förhindra sjukdom. I hans fall kan man säga att immuniteten inte förhindrade infektion, men den förhindrade sjukdom. Det är jättebra. Det hade varit betydligt mer oroande om han hade blivit jättesjuk en andra gång, säger han.

Läkare har tidigare rapporterat att patienter återinsjuknat efter en coronainfektion. Men det har då, enligt vad som är känt, handlat om samma virus.

Hur länge en person med antikroppar är immun är ännu inte känt. Men enligt Petter Brodin tyder det mesta på att de som har varit sjuka i covid-19 har ett skydd.

– Jag tror inte att de behöver oroa sig alls. Antikropparna hos dem säger att de har haft infektionen, och vi vet sedan tidigare att de allra flesta är immuna efter att de har haft infektion. Det kan vi vara ganska säkra på. Och det här förändrar inte det, säger Petter Brodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet