Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Foto: Johan Nilsson / TT

”Indien är goda vänner med Norden – och med Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) möter tillsammans med ledarna för övriga nordiska länder på onsdagen Indiens premiärminister Narendra Modi i Köpenhamn. Det kan bli komplicerade diskussioner om kriget i Ukraina, tror Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson. 

– Indien är goda vänner med Norden men man är också goda vänner med Ryssland, säger han. 

Indiens premiärminister Narendra Modi är på Europa-turné den här veckan och Modi gjorde på tisdagen ett statsbesök i Danmark. På onsdagen möter han i Köpenhamn statsminister Magdalena Andersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen samt regeringscheferna från Norge, Island och Finland. 

– Indien har goda relationer med alla de nordiska länderna. Danmark och Indien är goda vänner och har väldigt täta band, bland annat har man ett väldigt långtgående samarbetsavtal om grön omställning som nu ska följas upp, säger Samuel Larsson.

Svåra diskussioner om kriget

När det gäller diskussioner om kriget i Ukraina kan det bränna till på mötet, eftersom Indien och de nordiska länderna står väldigt långt ifrån varandra i synen på Rysslands invasion, konstaterar Samuel Larsson. Han tror att de nordiska ledarna kommer att markera sin ståndpunkt men samtidigt försöka att inte omöjliggöra fortsatt goda relationer med Indien.

– Indien är goda vänner med Norden men man är också goda vänner med Ryssland. Man har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina ock köper väldigt många av sina vapen från Ryssland och sedan kriget startade har man ökat sina inköp av rysk olja, säger Samuel Larsson.

– Jag tror att Magdalena Andersson kommer att lyfta synen på den ryska invasionen, frågan är bara hur det kommer att formuleras. Hon går en balansgång mellan de stora intressen Sverige har i Indien och den nuvarande världspolitiska situationen, som ju naturligtvis inte går att undvika på ett sådant här möte.

Utöver kriget, säkerhetspolitiken och klimatet står även handelsrelationerna med Indien samt innovation och digitalisering på agendan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer