Indien avkrävs svar om granatgevär

Publicerad

Det svenska granatgevär som i strid mot EU:s vapenembargo används i Burma kommer från en leverans till Indien 2003.

Sverige har begärt att Indien svarar för sig.

– Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har begärt ett skyndsamt svar från Indien och min statssekreterare har haft kontakt med Indiens ambassadör, säger handelsminister Ewa Björling.

Burmesiska armén lämnade granatgevär av en nyare modell av Carl Gustaf efter sig vid strider mot rebeller och mot civila mål i oktober. Ambassadören bekräftar att det är svenska vapen Svenska Dagbladet (SvD) skrivit om och att Indien vill samarbeta i forskandet om hur de hamnat i Burma.

Inte sälja vidare

Vapenembargot är gammalt, liksom ryktena om att svenska vapen ändå finns i Burma. Nu kan svenska myndigheter för första gången fastslå detta.

Enligt ISP kom vapnet på bild i SvD från en stor sändning ISP gav tillstånd för till Indien 2003. Då skrev indiska myndigheter även på slutanvändarintyg.

– Slutanvändarintyg innebär att man åtar sig att använda för eget bruk och att inte vidareförsälja eller vidareexportera det här vapnet någon annanstans, säger Jan-Erik Lövgren, ISP:s vikarierande generaldirektör, till TT.

För att sälja eller exportera vidare måste landet i fråga söka tillstånd. Det har Indien inte gjort och en sådan ansökan hade inte beviljats.

– Det finns ju ett vapenembargo mot Burma. Det gör att vi ser allvarligt på det här, säger Lövgren.

Kan få följder

Granaterna på bilden är dock äldre och kommer från en leverans från Sverige till Burma som regeringen beviljade 1982.

Indiens utredning kan få följder för den fortsatta exporten. Det finns gällande tillstånd för att exportera granatgevär och ammunition till Indien.

Enligt Sebastian Carlsson, presschef på Saab, är försvarskoncernen inte inbladad i utredningen.

– Avtalen är ju från stat till stat, säger Carlsson till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.