Det började med en spontan protest utanför en lokal polisstation, som svällde till väldiga demonstrationer mot det sexuella våldet i centrala Delhi. Orsaken till protesterna var en brutal bussvåldtäkt som skedde i närheten av Lenin Kumars universitet Jawaharlal Nehru University i december 2012.
Offret, en 23-årig sjukgymnaststuderande, avled till följd av skadorna. Den uppmärksammade gruppvåldtäkten förändrade medvetenheten kring kvinnors rättigheter i hela Indien.
– Tidigare var det bara kvinnorörelsen som stred för de här frågorna, men nu är det allt fler som kräver en förändring, säger Lenin Kumar i telefon från Delhi.
Hindunationalistisk regering
Under protesterna var sociala medier avgörande för att sprida demonstranternas budskap och mobilisera folkmassor. Där fortsätter en intensiv debatt om sexualitet i förändring. Våldtäktslagstiftningen uppdaterades efter bussvåldtäkten och ett ökänt tvåfingertest, som kontrollerade offrens oskuld, togs bland annat bort från bevisföringen.
– Men de andra lagändringarna blev inte av och den politiska debatten handlar mer om intolerans mellan muslimer och hinduer, säger Lenin Kumar.
Det politiska klimatet har förändrats sedan Indien fick en ny hindunationalistisk regering, ledd av partiet BJP, våren 2014. Kvinnorättsaktivisten Kavita Krishnan, från organisationen All India Progressive Women's Association, vittnar om hur hindunationalistiska grupper öppet propagerar mot äktenskap mellan framförallt muslimska män och hinduiska kvinnor.
– De attackerar kvinnor som blir förälskade eller gifter sig utanför deras sociala gemenskap. Det är utbrett och sker inte bara i enstaka fall, säger hon.
Fler våldtäktsanmälningar
Samtidigt polisanmäler många fler kvinnor våldtäkter. I Delhi anmäldes 1 813 våldtäkter 2014, jämfört med 706 anmälningar år 2012 då den ökända bussvåldtäkten skedde, enligt nationell brottsstatistisk publicerad i flera indiska medier.
– Men anmälningarna leder inte till fällande domar. Lagarna används inte och rättssystemet har övergett de här kvinnorna, säger Kavita Krishnan.
Under de senaste åren har flera våldtäktsfall med offentliga personer fått stor uppmärksamhet i indiska medier, samtidigt som många övergrepp fallit i glömska.
– Många av kvinnorna som polisanmäler våldtäkt anklagas för att göra falska anmälningar och förövarna straffas inte, säger hon.
Delad opinion
Hon ser positivt på framtiden, även om situationen just nu inte är den bästa. Delar av det indiska samhället vill i allt större utsträckning begränsa kvinnors frihet för att skydda dem mot övergrepp och våld.
Samtidigt är rörelsen för en friare syn på sexualitet och kvinnors rättigheter på frammarsch och särskilt stark bland urbana unga i de stora städerna.
– Vi måste komma ihåg de krav vi hade på frihet under protesterna i december 2012 och inte acceptera åsikter som begränsar oss att leva som vi vill, säger Kavita Krishnan.
FAKTA: VÅLDET MOT INDIENS KVINNOR
Den 16 december 2012 våldtogs en sjukgymnaststudent brutalt på en buss i huvudstadsområdet Delhi. Hon avled kort efteråt av skadorna. Händelsen fick stor uppmärksamhet i medier över hela världen och ledde till jättelika protester där tusentals indier krävde ”rättvisa åt offret” och en strängare våldtäktslagstiftning. Därefter har en rad övergrepp mot kvinnor, barn och turister uppmärksammats.
Den omtalade bussvåldtäkten togs även upp i BBC-dokumentären ”Indiens dotter” av Leslee Udwin som visades i flera länder i våras, men censurerades i Indien, då en av gärningsmännens uttalande ansågs stötande. I intervjun, som gjordes inifrån ett fängelse, sa han att offret skulle ha kommit lindrigare undan om hon varit tyst och inte kämpat emot. Ett uttalande som ytterligare förstärkte debatten om kvinnors rättigheter i Indien.