En man håller en indisk flagga under firandet i New Delhi efter att indiska myndigheter rapporterade att de flygbombat ”terrorläger” Foto: Adnan Abidi/Reuters/TT

Indien: Har anfallit islamister i Kashmir

Uppdaterad
Publicerad

Indiska stridsflyg har flugit över den så kallade kontrollinjen i det omstridda Kashmir och bombat ”terrorläger” på den pakistanska sidan. Enligt det indiska utrikesdepartementet ska flera militanta islamister ha dödats i räden.

Pakistans militär bekräftar att indiska stridsflyg kränkt landets territorium, men hävdar att ingen infrastruktur skadades och nämner inget om personskador.

Indiens utrikesminister Vijay Gokhale hävdar dock att man träffat terrorgruppens största träningsläger.

Relationen mellan de två kärnvapenutrustade grannländerna har blivit alltmer spänd sedan 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor dödades i en självmordsattack i området för knappt två veckor sedan.

Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Mohammed har tagit på sig dådet.

”Kan leda till krig”

Indien har riktat anklagelser mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Pakistans president Arif Alvi har också uttalat sig efter dagens flygattacker och säger att Indien skapat ”hysteri” i regionen på sistone.

Alvi varnade också för att den upptrappade retoriken ”kan leda till krig” och att Pakistan ”vet hur man försvarar sig”.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.