Indien först att landa på månens sydpol – historiskt ögonblick

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen lyckades Indien landa intill månens sydpol med sonden Vikram – något som aldrig tidigare gjorts. Jubel utbrast i kontrollrummet när Indien också blev fjärde landet att landa ”mjukt” på månen.  Förra veckan gjorde Ryssland ett liknande försök men misslyckades då deras farkost kraschade.

Intill månens sydpol har ingen farkost tidigare landat, varken obemannad eller bemannad. Tidigare månlandningar har skett närmare månens ekvator och inte dess poler.

Men nu är Indien först. Allt ska ha gått enligt planerna och Vikram landade på månen 14:34 svensk tid på onsdagseftermiddagen.

Dryg halvtimme

I och med att Indien lyckades med månlandningen blir landet en del av en mycket liten cirkel av nationer som tidigare lyckats. Det är bara USA, Sovjetunionen och Kina som innan har kunnat landa en farkost på månen. Men ingen har alltså tidigare gjort det på månens sydpol.

– Det är jättestort för Indien, det är en stark symbolik i det och ett tecken på att Indien faktiskt nu håller på att bli en supermakt. Inte bara ekonomiskt utan också tekniskt, säger Malin Mendel, Indienkorrespondent i SVT:s direktsändning.

Landningsfasen pågick i drygt en halvtimme, och skedde från ungefär 30 kilometers höjd.

Chandrayaan 3

I SVT:s direktsändning syntes hur månexpeditionen Chandrayaan 3:s landade sakta ned från en hastighet på över 6 000 kilometer i timmen och började sjunka mot månytan.

Förra veckan försökte Ryssland bli först att landa på månens sydpol, men det gick inte hela vägen. Den ryska farkosten Luna 25 kraschade efter en resa på ungefär nio dygn från jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.