En man svalkar sig under en av de värmeböljor som med jämna mellanrum drabbar Indien. I staden Ahmedabad lyckas man hålla dödstalen nere tack vare Asiens första samlade plan mot extrem hetta. Foto: TT

Enkla grepp räddar liv i indisk hetta

Uppdaterad
Publicerad

I somras avled tusentals indier i en av landets värsta värmeböljor. Men i staden Ahmedabad lyckades man hålla dödstalen nere tack vare Asiens första samlade plan mot värmeböljor.

I den indiska staden Ahmedabad har forskare skapat en plan för att rädda människor från att dö under de värmeböljor som med jämna mellanrum drabbar landet.

En rad tämligen enkla åtgärder skyddar befolkningen mot hettan, något som lär bli vanligare på grund av klimatförändringarna.

Korrespondenterna

Och det är de fattiga som drabbas i första hand – de med pengar klarar sig alltid.

– Vi välbeställda har möjlighet att skydda oss mot värmen, säger den indiske forskaren Abhiyant Tiwani vid Indian Institute of Public Health, IIPHG.

Har skapat nya vattenkällor

Han har varit med och skapat Indiens första plan kring hur allt högre temperaturer ska hanteras i syfte att minimera antalet människor som dör till följd av värmeböljor.

– Men när det gäller resten handlar det om att rädda liv, säger Abhiyant Tiwani när han tar med mig till de områden där de allra fattigaste bor. 

Här är det enkla ting som räddar liv. Exempelvis har över tusen nya offentliga vattenkällor skapats.

– Det är friskt, svalt vatten och tack vare vattenkällorna kan människor själva se till att de inte blir uttorkade, säger Abhiyant Tiwani.

Sjal skyddar

I projektet ingår uppsökande verksamhet och information till alla om vad som egentligen krävs för att klara en värmebölja. En av dem som nåtts av informationen är Hansalem Paramar.

Hon bor i ett litet skjul i ett av stadens slumområden. Trots att fläktarna är på max och hon dessutom tar fram ytterligare en fläkt är det stekhett i hennes hem.

– Jag får så ont i huvudet och känner mig helt yr när jag är ute och jobbar. Ibland kräks jag av hettan, säger hon.

Men när hon går ut tar hon numera på sig en sjal för att skydda sig mot solen och när hon säljer grönsaker sitter hon under ett parasoll.

Fick värmeslag

Värre är det för hennes man Kamlesh – som var en hårsmån från att dö i somras.

– Jag fick värmeslag och var medvetslös i ett dygn. Någon tog mig till en doktor som sade att jag inte ska jobba ute i värmen.

Fast det är ju lättare sagt än gjort för Kamlesh, som tar en paus från sitt arbete med att lägga gatsten i 40 graders värme under vårt samtal.

Kamlesh hamnade på det allmänna sjukhuset, som faktiskt i sig var en dödsfälla eftersom också inomhustemperaturen var mycket hög. Men sedan det svarta sjukhustaket byttes mot vit mosaik är det numera svalare i sjukhussalarna.

Avkylningszoner har inrättats

Om termometern klättrar över 45 grader utfärdas i dag varningar i Ahmedabad. Särskilda avkylningszoner har inrättats, svala inomhusområden dit människor kan anvisas vid värmeböljor.

Abhiyant Tiwari och hans forskarkollegor har också tagit initiativ till att plantera fler träd i stadsmiljön. Träd ger skugga och skänker svalka. 

Den enkla, men handfasta modellen, har gett resultat. I samband med sommarens värmebölja, då tusentals indier dog, stannade dödssiffran i Ahmedabad på åtta.

– Det var en stor minskning av dödligheten. Förra gången Ahmedabad hade över 46 grader dog över 1.300, så många liv sparades tack vare vår Heat Action Plan, säger Abhiyant Tiwari.

”Måste jobba gemensamt”

Nu står flera indiska städer i kö för att kopiera Ahmedabads modell för att hantera hettan. Abhiyant Tiwari är nöjd, men ändå orolig för framtiden.

– När jag tänker tillbaka till min barndom var det aldrig så här varmt. Nu är det ju till och med svårt för barnen att gå till skolan ibland, bara för att det är så hett. Men att bara oroa sig hjälper inte. Vi måste alla jobba gemensamt för att hitta svar på klimatfrågan –  jag vill hitta en klimatlösning för mina barns skull.

Fakta

Korrespondenterna om ett klimat i förändring sänds tisdag kl 20.00 i SVT2. Diskutera i sociala medier #vårtklimat #korrespondenterna. Se programmet i efterhand på svtplay här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet