Indiska akutläkaren: Vi skulle inte klara ett stort utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sonali Mantoo har tidigare arbetat inom intensivvården i New York. Nu arbetar hon som akutläkare i New Delhi.

– Vi klarar oss ganska bra nu, för än så länge är antalen lätta att hantera.

Indien har 14 tusen konstaterat smittade av coronaviruset, och antalet döda beräknas just nu vara 450. Det är ett mindre antal än det skulle kunna vara i en befolkning på 1,3 miljarder människor. Och i Indien är många nöjda med myndigheternas hårda restriktioner.

– Om sjukhusen här skulle bli överbelastade skulle det innebära väldigt många dödsfall, säger Sonali Mantoo.

Coronapandemin

Sedan mitten av mars har hundratals miljoner suttit isolerade i sina hem. Sedan den 24 mars gäller utegångsförbud i hela Indien. Och det verkar ha gett resultat.

– Jag tycker att man gör ett väldigt bra jobb här. Premiärministern har använt extrema metoder, en nedstängning av samhället, och det verkar som att det faktiskt fungerar.

Isoleras på fältsjukhus

Hon berättar att patienter med coronasymptom hamnar i särskilda enheter som finns i varje stad, en slags fältsjukhus där patienterna isoleras. Om hon jämför med sjukvården i New York är situationen på sjukhusen i Indien en helt annan:

– Just nu är sjukhusen i New York helt överbelastade. Mina vänner och kollegor på frontlinjen kämpar verkligen.

Sonali Mantoo var på väg till ett nytt jobb som läkare i New York när utegångsförbudet började. Nu befinner hon sig i sin kusins lägenhet i Bombay, där hon överraskades av de nya restriktionerna. För några veckor sedan utbildade hon akutvårdspersonal på ett sjukhus i New Delhi, men nu vet hon inte var hon kommer att arbeta den närmaste tiden.

– Jag försöker göra allt praktiskt som krävs för att jag ska hamna där jag kan göra mest nytta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet