Indonesiens exdiktator Suharto död

Publicerad

Indonesiens mångårige diktator Mohamed Suharto är död. Han blev 86 år gammal. Suharto togs in på sjukhus i Jakarta den 4 januari med blodbrist, lågt blodtryck och sviktande funktion i hjärta, njurar och lungor.

Suharto, som styrde världens största muslimska land 1966-98, var en av Asiens mest blodbesudlade diktatorer.

Under hans styre upplevde Indonesien en snabb ekonomisk utveckling, men framför allt var det familjen Suharto själv som gynnades. Utredningar efter Suhartos avgång kom fram till att han försnillat uppemot 270 miljarder kr.

Fjärde folkrikaste staten

Visa

Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat, med drygt 225 miljoner invånare. Till ytan är landet det 15:e största i världen med 1,9 miljoner kvadratkilometer utspridda på totalt 18 000 öar. Huvudstad är Jakarta. Merparten av invånarna är muslimer.
De indonesiska kungarikena trycktes undan av araber, portugiser och holländare från 1200-talet och framåt. Det moderna Indonesien föddes 1949 då den forna holländska kolonin erkändes som självständig stat, under president Sukarno, som i slutet av 1960-talet avsattes av Suharto. Den sistnämnde tvingades lämna ifrån sig makten 1998 varefter landet har demokratiserats.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer