Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Influencern Andrew Tate åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle influencern Andrew Tate åtalas i Rumänien misstänkt för människohandel, våldtäkt och organiserad brottslighet, rapporterar Reuters.

Andrew Tate häktades, tillsammans med sin bror och två kvinnor, i Rumänien i december förra året. Nu meddelar en rumänsk åklagare att influencern åtalas, rapporterar Reuters.

De fyra misstänka, som alla nekar till brott, sitter i nuläget i husarrest i väntan på brottsutredningen. Förra veckan skärptes misstankarna mot kvartetten.

Enligt åtalet har de under 2021 startat en kriminell verksamhet för att genomföra människohandel i främst Rumänien, men även i länder som USA och Storbritannien, skriver BBC.

Åklagaren pekar ut totalt sju misstänkta offer som ska ha rekryterats av bröderna Tate med hjälp av falska löften om kärlek och äktenskap. Tate anklagas också för att ha våldtagit ett av offren.

BBC uppger att rättegången inte kommer att inledas omedelbart och att den väntas ta flera år.

Kvinnofientliga uttalanden

Den tidigare kickboxaren Tate fick ett enormt följe på sociala medier under 2022. Han har framförallt lockat unga män och visat upp en extravagant livsstil med pengar, dyra bilar och hård träning.

Samtidigt har 36-åringen blivit ökänd till följd av flera kontroversiella och kvinnofientliga uttalanden. Det har också lett till att han har kastats ut från en rad sociala plattformar. Han har bland annat sagt att kvinnor som blir utsatta för övergrepp bär en del av ansvaret och att kvinnor är mäns egendom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.