Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Influerarna Alvise Pérez och Fidias Panayiotou ska representera Spanien respektive Cypern i EU-parlamentet. Foto: Tiktok/SVT

Influencers invalda i EU-parlamentet

Publicerad

En är youtuber och grundare av vad som kallas för ett ”högernationalistiskt missnöjesparti”. En är känd för att ha kramat Elon Musk. Den gemensamma faktorn? Båda är influencers – och båda är nu invalda i EU-parlamentet.

Alvise Pérez är ledare för det spanska ytterhögerpartiet Se Acabó La Fiesta. Partiet fick 4,6 procent av rösterna och knep tre stolar i Europaparlamentet efter valet.

Den kontroversiella youtubern har varit tydlig med att partiet vill se en folkomröstning om landets EU-medlemskap. Han har sagt att han inte kommer ta ut lön eller några förmåner som EU-representant. Istället hävdar han att pengarna han tjänar kommer lottas ut – till partiets väljare.

EU-val 2024

Han har också sagt att han inte kan tänka sig att bo i Bryssel på heltid, och har även kallat Belgien för en misslyckad stat, skriver The Telegraph.

Skakade om det politiska klimatet

24-åriga Fidias Panayiotou är en cypriotisk influencer med följare över miljonen på både Youtube och Tiktok. Han blev framförallt känd efter att ha kramat Elon Musk efter en lång tids bearbetning, något som han dokumenterade och la upp på sociala medier.

Panayiotou vann nästan en femtedel av rösterna i EU-valet och fick då ett mandat. Valkampanjen som endast drevs av Fidias populäritet på sociala medier, har skakat om det politiska klimatet på önationen. Många politiker ser sociala medier-profilens inträde som en förolämpning mot den djupt rotade partikulturen på Cypern, rapporterar AP.

Se SVT:s reporter presentera de nya parlamentarikerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet