Influensavaccin värt miljoner kastas

Publicerad

Flera miljoner doser Pandemrixvaccin mot svininfluensa slängs bort i Norge och Danmark. Sverige kommer däremot inte att behöva förstöra överblivet vaccin på ett tag.

Norge kastar nära tre miljoner doser vaccin – över hälften av det som köptes in 2009, skriver norska VG. Värdet ligger på över 200 miljoner norska kronor.

-Vi behöver dem inte mer, och det kommer inte att bli aktuellt att använda dem framöver, säger Folkhälsoinstitutets direktör Geir Stene-Larsen.

Även Danmark kommer i höst att få kassera oanvänt vaccin värt omkring 50 miljoner kronor.

-Vi köpte lyckligtvis inte lika mycket som Norge, säger Nils Strandberg Pedersen, vd på Statens Seruminstitut, till nyhetsbyrån Ritzau.

Svenskt vaccin håller ytterligare ett par år
Också i Sverige finns hälften av det inköpta vaccinet, nära sju miljoner doser, kvar i beredskapslager. Ett särskilt avtal med vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline innebär att vaccinet ska hålla ytterligare ett par år. Inom den tiden byts vissa komponenter i läkemedlet ut kostnadsfritt om vaccinet skulle behövas.

-Man har skrivit in i avtalet att de ska hålla lagret kurant, säger Agneta Holmström, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, till TT.

Uppgörelsen innebär också att Sverige får byta ut komponenter i vaccinet om influensan förändras eller om det dyker upp ett helt nytt virus.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.