Polska influeraren drivande kraft i protester mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

I Polen pågår en intensiv debatt om mediernas oberoende. Kritiker menar att regeringspartiet försöker ta kontrollen över de oberoende medier som fortfarande finns kvar i landet. Regeringen försvarar reformerna men allt flera unga polacker de traditionella medierna ryggen. Istället har influerare kommit att bli en en drivande politisk kraft i protester mot regeringen.

Polska influeraren Jakobe Mansztajns är en av de drivande krafterna bakom den protestvåg mot regeringen som sköljer över Polen. Hans instagramkonto ”Make life harder” har cirka 700 000 följare och 130 miljoner visningar i veckan.

– Med memes kan du berätta om det som händer i landet, säger Jakobe Mansztajn.

Från början postade Jakobe Mansztajn mest skämtinlägg men i takt med att han blivit mer politisk har följarantalet ökat.

Unga ratar public service

De är de unga som dominerar i de många demonstrationstågen. De protesterar mot abortförbud, landets HBTQ-politik och regeringen i största allmänhet. Och de känner inte längre igen sig i den bild av landet som målas upp i public servicebolaget TVP. En av dem är Mateusz Durlik, redaktör för en webbaserad lokaltidning.

– Polsk public service-TV är som att göra våld mot intellektet. För mig är det verkligen en utmaning att kunna se ett helt program där.

Statligt oljebolag tog över regionala tidningar

Debatten om mediasituationen handlar inte längre bara polska public service. Nyligen tog det statliga oljebolaget Orlen över en tyskägd mediakoncern som äger nästan alla polska regionaltidningar. Uppköpet gjordes med stöd av det nationalkonservativa regeringspartiet, Lag och Rättvisa, som inte vill att media ska ägas av utländska företag.

EU har små möjligheter att påverka

EU har små möjligheter att verka för oberoende medier säger, säger Vera Jourova, vice ordförande för EU-kommissionen och ansvarig för rättsliga frågor.

– Det vi i EU har möjlighet att göra är att kräva att bolagen redovisar sina ägarförhållanden och kräva oberoende styrelser i mediabolagen.

Enligt Vera Jourova är huvudproblemet att det inte finns public service media i Polen.

– I Polen och Ungern finns det inte public service media, det finns bara statlig media, och EU-har inte makt över detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.