Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel anklagar Hamas för att ha en militär ledningscentral under Al-Shifasjukhuset – stämmer det? Se bilderna som SVT har granskat. Foto: IDF

Inga bevis ännu för militär kommandocentral under Shifasjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Israel har länge hävdat att Hamas har en underjordisk kommandocentral med Al-Shifasjukhuset som mänsklig sköld. 

Videofilmer som släppts av den israeliska armén (IDF) bekräftar uppgifter om tunnelsystem under sjukhuset – men inte påståendet om en kommandocentral, visar SVT:s bildgranskning. 

Inför markinvasionen i Gaza visade IDF en detaljerad tredimensionell illustration som föreställde Hamas ledningscentral under Al-Shifasjukhuset. Man pekade också ut specifika byggnader på en satellitbild över sjukhusområdet, där det skulle finnas underjordisk infrastruktur.

IDF:s talesperson Daniel Hagari hävdade i en intervju den 11 september att Hamas hade placerat sitt högkvarter under Al Shifa.  Det är inte första gången Israel pekar ut sjukhuset som en Hamasbas.

Redan 2009 skrev Yuval Diskin, chef för säkerhetstjänsten Shin Bet, i en rapport att Hamas ledarskap ledde terrorattacker från lokaler under sjukhuset.

Inget antiklimax menar militären

IDF:s videoklipp under sjukhuset visar vad militären säger är bevis för att Hamas haft en ledningscentral där. På bilderna ses bland annat två toaletter och tomma rum, men det saknas spår efter militära installationer eller kommunikationsutrustning.  

– Nu tror jag att det är tillräckligt klart vad det handlar om och det är naturligtvis synd att man inte kan bemöta och tillfredsställa olika klimax folk väntade på eller inte väntade på. Det är väldigt oväsentligt egentligen, säger Jonathan Conricus, talesperson för IDF, till SVT.

Det väsentliga menar Conricus är att IDF visat att Hamas använt sjukhuset i militära sammanhang, att Al Shifa därmed förlorat sitt skydd enligt folkrätten och gjort det till ett legitimt mål.  Conricus utesluter inte att det släpps fler filmer.

Utom rimligt tvivel att tunnlar byggts av Hamas 

När Israel kontrollerade Gaza mellan 1967 och 2005 byggdes ett underjordiskt operationsrum, kulvertar och vad tidigare premiärministern Ehud Barak benämner som bunkrar under en del av Shifa-sjukhuset. 

Tunneln som IDF filmat är sannolikt av senare datum då den ligger under specialistkliniken för kirurgi som byggdes färdigt 2014. 

Israel har publicerat bilder på vapen som de hävdar efterlämnats av Hamas inne i sjukhuset, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.