”Inga bevis” för rysk Trumpmaskopi

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga bevis för att personer i Donald Trumps presidentvalskampanj har varit i maskopi med Ryssland. Det hävdar republikanen Devin Nunes, som leder kongressens utredning.

Devin Nunes är ordförande i representanthusets underrättelseutskott och leder även kongressens utredning av Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska valet. Efter att ha gått igenom tillgängligt material i den pågående utredningen uppger han att han ännu inte sett några bevis för att Tumpkampanjen varit i maskopi med Kreml.

– Det enda brottet vi vet har begåtts är det här: Att ha läckt någons namn, säger han i en intervju med Fox News.

Trump och Ryssland

Han syftar då på hur uppgifter om den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynns kontakter med Ryssland påstås ha läckt till medier från FBI.

Inget stöd för Trumps Obama-anklagelse

Flynn hann knappt tillträda sitt uppdrag innan han tvingades avgå, eftersom han vilselett vicepresidenten Mike Pence om vilka kontakter han haft med den ryske ambassadören i USA.

President Donald Trump har vid flera tillfällen gjort kritiska utfall om vad han kallar ”olagliga läckor” från det amerikanska rättsväsendet.

Nunes utspel kommer dagen före det att FBI-chefen James Comey ska förhöras i kongressen om Trumps påstådda Rysslandskopplingar – men också presidentens anmärkningsvärda anklagelse om att hans företrädare Barack Obama avlyssnat honom under valrörelsen.

De anklagelserna, noterar Devin Nunes, finns det inte heller stöd för i de dokument som USA:s justitiedepartement lämnade över till utredningen tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet