Foto: TT

Inga kärnvapen ombord på de kinesiska militärfartygen i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassad bekräftar att tre militärfartyg är på väg att öva med Ryssland i Östersjön. De kinesiska fartygen är inte utrustade med kärnvapen enligt ambassaden.

På fredag börjar den rysk-kinesiska militärövningen ”Joint Sea 17” i Östersjön. Det är första gången som Kina och Ryssland övar i Sveriges absoluta närhet. Kina är sedan länge en av stormakterna med kärnvapen.

– Tre kinesiska fartyg kommer att delta i övningen. De bär konventionella vapen. Två kinesiska helikoptrar och tio marinsoldater kommer också delta, säger överstelöjtnant och biträdande försvarsattaché Bai Yunfeng till SVT Nyheter.

LÄS MER: Rysk-kinesisk militärövning nära Sverige

Kina deltar med en toppmodern jagare, en fregatt och ett underhållsfartyg, säger ambassaden till SVT Nyheter.

– Övningen ”Joint Sea” sker regelbundet mellan Ryssland och Kina. Det här är den sjunde övningen. Den första delen av övningen kommer att ske i vattnen utanför St. Petersburg och Kaliningrad. Den andra delen av övningen kommer att ske i japanska och Ochotska haven i september, säger överstelöjtnant Bai Yunfeng som är biträdande försvarsattaché vid Kinas ambassad i Sverige.

Övar nära Ryssland

Fartygen kommer öva i vattnen utanför Rysslands flottbaser i St. Petersburg och Kaliningrad enligt ambassaden. Ryska myndigheter har tidigare meddelat att övningen pågår till torsdag nästa vecka. Kinas ambassad säger övningen kommer pågå en dag längre.  Det är sjunde gången som den rysk-kinesiska övningen Joint Sea genomförs. Men det är alltså första gången övningen sker i Östersjön.

Begränsad övning

Den rysk-kinesiska övningen med omkring totalt 10 fartyg och ett dussintal flygplan är förhållandevis begränsad om man jämför med den stora Natoövningen Baltops i juni. Då övade omkring femtio fartyg och femtio flygplan från Natomedlemmar och partners.

LÄS MER: Hultqvist vill ha insyn i rysk militärövning

USA bidrog bland annat med de strategiska bombplanen B-52 och B-1. Det var första gången båda dessa bombplan övade i Östersjöområdet.

Ryska Zapad

Nu i höst väntas Ryssland dra igång sin mycket stora årliga militärövning Zapad, Den omfattar sannolikt omkring 100.000 soldater och personal inom totalförsvaret.

Ungefär samtidigt kommer Sverige leda den största militärövningen i landet på mer än 20 år. Omkring 19.000 män och kvinnor kommer att delta i övrningen. USA väntas bidra med både stridsvagnar och luftvärn enligt tidigare uppgifter till SVT. Det blir första gången amerikanska stridsvagnar och luftvärn rullar in i Sverige.

LÄS MER: USA tackar ja – deltar i stor militärövning i Sverige i höst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.