Branden på Scandinavian Star ska utredas igen. Foto: Peter Dejong/TT

Inga nya bevis kring färjebrand

Uppdaterad
Publicerad

I dag hoppas anhöriga och de drabbade av branden på färjan Scandinavian Star få svar på hur branden startade och om det förekom ekonomiska oegentligheter kring fartyget. Men enligt uppgift till VG har inte några nya avgörande bevis hittats.

I dag presenterar Oslopolisen resultatet av den utredning som gjorts om branden ombord på färjan Scandinavian Star 1990. Utredningen kom till efter en lång kamp från anhöriga och har pågått i två år.

Enligt uppgift till tidningen VG har polisen inte funnit några nya avgörande bevis i utredningen kring branden på Scandinavian Star och inget åtal kommer att väckas mot någon i besättningen.

Branden på Scandinavian star

Spreds genom stålkonstruktion

En dansk lastbilschaufför som själv omkom har pekats ut som den som tände på fartyget. Men det har förekommit mycket uppgifter om att branden ska ha rört sig om ett försäkringsbedrägeri där besättningsmän varit inblandade, bland annat i en utredning som presenterades får några år sedan som inrättades av anhöriga till offren. Bland annat har uppgifter om flera brandhärdar förekommit.

Men enligt VG så ska misstankarna tillbakavisas i den nya polisutredningen. I stället har branden startat på ett ställe, och värmen spred sig genom fartygets stålkonstruktion vilket antände brandfarligt material och gaser på andra håll.

Flemming Thue Jensen, tidigare skeppsinspektör vid danska sjöfartsstyrelsen, var en av de första utredarna ombord. Han sade tidigare i år att branden var ett planlagt sabotage.

Tre dömdes

I februari i fjol beslutade stortinget att mordbränder inte kan preskriberas, vilket innebär att de som låg bakom en eventuell anlagd brand ombord på Scandinavian Star skulle kunna straffas, även om det är mer än 25 år sedan händelsen.

159 personer omkom, de flesta norrmän och tre av dem svenskar, när färjan började brinna på rutten mellan Oslo och Fredrikshamn natten mot den 7 april 1990. Fartyget togs till Lysekil där de omkomna fördes i land.

Den norska kaptenen, den danska skeppsredaren och förre vd:n för rederiet dömdes till sex års fängelse för delaktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Scandinavian star

Mer i ämnet