Stödet som kommer från EU-länderna är av mer politisk och moralisk art. Den grekiska regeringen uppmanas att minska sitt budgetunderskott med 4 procentenheter under 2010 och att hålla fast vid och genomföra det tuffa åtgärdsprogram som de presenterat för att komma ur krisen.
Greklands krisarbete ska nu övervakas noggrant av EU-kommissionen i samarbete med ECB och med stöd av experter från IMF.
Greklands kris överskuggar allt
Greklands kris och hotet mot euron överskuggar allt annat när EU-ländernas stats- och regeringschefer i dag har ett extra toppmöte i Bryssel.
Det informella mötet har varit inplanerat i månader och skulle ägnas åt framåtsyftande diskussioner om hur EU ska bli mer konkurrenskraftigt. Nu blir det betydligt mer akuta problem som EU-ledarna måste lösa.
Reinfeldt: De måste göra mer
Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker dock att grekerna måste göra mer själva. Han anser att de måste skapa trovärdighet kring de insatser de sagt att de ska göra. Därefter kan det bli fråga om olika former av lån.
– Men jag är inte säker på att det då kommer att handla om EU:s alla länder. Det kanske börjar med eurozonen, men det är för tidigt att säga, sade Reinfeldt, strax innan EU-toppmötet startade i Bryssel.
Han tycker inte att Sverige ska vara med och rädda Grekland. Åtminstone inte till en början och inte utan att Sverige har inflytande, till exempel via IMF.
– Det är en rätt rimlig utgångspunkt att svenska skattepengar som sätts i risk också ska innebära att vi har ett inflytande och att vi tror på de åtgärder som genomförs, säger Reinfeldt.
TT