Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gatorna i italienska Milano, som ligger i Lombardiet, desinficeras på grund av coronautbrottet. Foto: Claudio Furlan/AP/TT

”Inga tecken på att det håller på att ta slut”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas siffror från Italien har visat på en liten nedgång i antalet smittade. Men nu ökar de i Lombardiet igen. Och professor Massimo Galli på Sacco-sjukhuset i Milano varnar för att sänka garden.
– Jag ser inga tecken på att det håller på att ta slut, säger han.

För fjärde dygnet i rad minskade i går antalet nya personer som är bekräftat smittade med covid-19 i Italien. Från 3 612 i tisdags till 3 491 nu. Dödstalen är fortsatt höga, 683 i går, 743 dagen före. Totalt har 7 503 personer som varit coronasmittade dött.

Det totala antalet bekräftat smittade, döda och tillfrisknade sen virusets först bröt ut i Italien är 74 386. Mörkertalet smittade bedöms som mycket stort.

Smittskyddsläkare pessimistisk

Professor Galli, smittskyddsexpert på Sacco-sjukhuset i hårt drabbade Milano, är negativ. I en intervju med Il Giornale svarar han på frågan om när ”allt det här kommer att ta slut”.

– Ser ni tecken på att läget förbättrats? Det gör inte jag, svarar Galli.

Smittan ökar på nytt i Lombardiet

Nu kommer också nya siffror som ger honom rätt. Trots alla restriktioner med militär på Milanos gator och total nedstängning ökar smittan i hårt drabbade Lombardiet på nytt. På bara ett dygn har man 2 500 nya bekräftade fall.

– Jag är orolig. Vi måste se om detta är en enskild händelse som beror på något eller om det är en ny växande negativ trend, säger regionspresident Attilio Fontana.

Han har själv haft viruset och varit i karantän men är nu tillbaka på jobbet.

– Det är inga bra siffror vi ser, de är för höga, säger Fontana till italienska medier.

”Otroligt många över åttio år”

Samtidigt varnar professor Massimo Galli för att sjukhus, vårdcentraler och akutmottagningar varit ställen i där smittan spridits. Han ger också bakgrund till de höga dödstalen.

– I Italien har vi otroligt många personer över åttio och nittio år. De mår, eller mådde, rätt bra. Men de flesta har flera andra sjukdomar, som de har klarat av tack vare bra hälsovård. Men det gör att de inte står emot när covid-19 attackerar, säger Galli.

Ett bakslag

Många experter hade hoppats på att till helgen kunna bekräfta att siffrorna vänder neråt, så det stora antalet nya smittade i Lombardiet är ett bakslag.

I Kampanien i södra Italien finns samtidigt nio nya smitthärdar isolerade i röda zoner. Kampaniens regionspresident Vincenzo Di Luca meddelade i går att utegångsförbudet förlängs till 14 april för alla. Allt för att inte få en upprepning av det enorma smittoutbrottet i norr.

Utrikesbyrån publiceras varje onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 onsdagar 22.15. 

Programledare: Johan Ripås.

Se hela programmet på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet