En Kristusstaty i Guatemala väntades bli befordrad till generals rang – men kyrkan och presidenten satte stopp. Arkivbild. Foto: TT

Ingen generaltitel för Jesus

Uppdaterad
Publicerad

En Kristusstaty i Guatemala såg ut att bli befordrad till general i landets armé – tills kyrkan och presidenten satte stopp.

Statyn, Jesus de la Merced, bärs varje påsk i procession genom huvudstaden i en månghundraårig tradition. Prästen i den kyrka där statyn förvaras sade i sin predikan på julmässan att statyn den 3 januari skulle få rangen general i Guatemalas armé.

I lokala medier spekulerades att utmärkelsen skulle tilldelas inför 300-årsdagen av statyns välsignelse 2017. Men ärkebiskop Oscar Vian protesterade och president Alejandro Maldonado försäkrade att han inte hade godkänt upphöjningen till general, och att han inte skulle göra det utan kyrkans godkännande.

Om så skulle ske vore det inte första gången statyn får en officerstitel. Under en koleraepidemi på 1800-talet utsågs Jesusstatyn till överste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.