”Ingen har mått illa av en örfil”

Uppdaterad
Publicerad

I Italien har fallet med politikern som åtalats för barnaga väckt en hel del uppmärksamhet. Här finns ingen lag som förbjuder barnaga och många italienare tycker att en örfil eller en dask i stjärten är ett bra sätt att uppfostra barn.

-När det behövs har ingen mått illa av en örfil. På min tid fick vi både en och annan och vi har vuxit upp till ordentliga människor som respekterar reglerna, säger Roberta, en äldre dam som vilar på en parkbänk i lekpark där barnen är hela och rena – och lydiga.

Lite längre bort i parken står Bruno som är av samma uppfattning.

-Låt oss säga att en liten lusing behövs ofta, säger den äldre mannen.

”Nonnis” uppfostran gäller

Att det är nonni, alltså mor- och farföräldrar som tar hand om barnen när föräldrarna arbetar är vanligt i Italien. Barnuppfostran följer alltså framförallt familjetraditionen och det gäller även för örfilar och andra kroppsbestraffningar, ända upp i tonåren.

-De straffar mig på olika sätt. När det behövs så slår de mig men då förstår jag också på vilket sätt jag har gjort fel och försöker att inte göra om dem, säger 15-åriga Gianluca.

Och 16-åriga Simone berättar:

-De slår inte i ansiktet där gör det ont. På andra kroppsdelar kan det gå bra.

Förvåning över svenskt ingripande

De italienska tidningarna har skrivit mycket om politikern som greps i Stockholm för att ha slagit sin son. De flesta uttrycker förvåning och lite sarkasm. I Italien är det tillåtet med lindring aga i uppfostringssyfte.

I en undersökning som gjorts bland italienska föräldrar säger 53 procent att de använder en örfil eller en smäll på stjärten för att uppfostra sina barn. 23 procent svarade att de använde den här typen av bestraffning någon gång i månaden och två procent svarade att de använder det varje dag.

”Svensk lagstiftning förebild”

På Telefono Azzurro, Italiens svar på Bris, är fysiskt våld den tredje orsaken till att barn och ungdomar ringer och vill prata. Organisationens grundare och ordförande, Ernesto Caffo, vill ha en lag som förbjuder alla former av våld mot barn.

-Den som en gång ger en örfil riskerar att hamna i en situation där han alltid använder våld. Den svenska lagstiftningen är en förebild för oss alla. Men den hör hemma i en specifik kultur där man följer reglerna och där barnen är särskilt skyddade men den är dock inte helt lätt att exportera, säger Ernesto Caffo.

Inga perfekta föräldrar

Luisa Marigliano som är dagisföreståndare på Arcobalena, ett dagis i centrala Rom som är känt för sin progressiva pedagogik, säger att det inte finns några perfekta föräldrar.

-Bara nästan. Och det är där, i ordet nästan, som örfilen kommer flygande.

Kristina Kappelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.