Ingen hjälp ges till migrantbåt i nöd på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Runt 60 migranter från Libanon och Syrien har varit fast på ett sjunkande skepp mitt i Medelhavet i flera dagar. De har nu varit utan vatten, mat och modersmjölksersättning i sju dagar. Tre barn uppges nu ha nu dött till följd av uttorkning enligt släktingar till personer på båten.

Fiskebåten som bar 60 migranter lämnade Libanons kust vid staden Tripoli för tio dagar sedan, men började ta in vatten på väg till Italien.

– De försöker få bort vattnet som läcker in med hjälp av hinkar, det är allt de har, säger brodern till en av migranterna till AP.

Tidigare i veckan ska de ha sagt till sina släktingar att de har varit utan vatten, mat och modersmjölksersättning i sju dagar.

Släktingar har förlorat kontakten med båten

Med hjälp av en satellittelefon har de kunnat hålla kontakten med anhöriga och hjälporganisationer, men kontakten bröts under natten till tisdagen.

Båten befinner sig nu i närheten av Malta. Enligt organisationen Alarm Phone, som hjälper till att sammanföra räddningsarbetare med migranter i nöd till havs, har maltesiska myndigheter informerats om båten, men inte gett besked om någon räddningsoperation. Malta har inte heller tillåtit ett kommersiellt lastfartyg att rädda migranterna, enligt organisationen.

– I stället för att koordinera en räddningsoperation har de medvetet lämnat dessa 60 personer i nöd till sjöss i flera dagar, säger Maurice Stierl från Alarm Phone.

– Vi hoppas att rapporter om dödsfall kommer att visa sig vara felaktiga, men vi är extremt oroade över den här gruppen människor, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer