I ett försök att bryta dödläget höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett telefonmöte under lördagen. Foto: Julien Warnard/EPA/Pool

Ingen lösning i hamn – von der Leyen och Johnson i telefonsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien och EU har enats om att återuppta brexitförhandlingarna på söndag, meddelar Boris Johnson och EU:s Ursula von der Leyen efter ett telefonmöte under lördagen.

– Men det finns fortfarande betydande meningsskiljaktigheter, säger Ursula von der Leyen på en pressträff.

Klockan klämtar för brexitförhandlingarna. I ett försök att bryta dödläget höll Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett eget telefonmöte under lördagen.

Syftet var att hitta en gemensam väg framåt i förhandlingarna om ett handels- och samarbetsavtal efter Storbritanniens utträde ur EU tidigare i år. 

Samtalet resulterade i ett gemensamt uttalande på lördagskvällen. Där uppger Johnson och von der Leyen att brexitförhandlingarna kommer att återupptas på söndag och att de välkomnar de framsteg som gjorts inom flera områden.

”Men det kvarstår fortfarande betydande skillnader i tre kritiska frågor: handelsvillkor, styrelseformer och fiske”, skriver ledarna i uttalandet.

Nya samtal i morgon

Båda parter understryker att det inte är möjligt att nå ett avtal om det inte går att nå samsyn i de avgörande stridsfrågorna.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens motsvarighet David Frost kommer nu att återvända till förhandlingsbordet i Bryssel på söndagen, uppger Johnson och von der Leyen.

Samtidigt kommer premiärministern och EU-kommissionens ordförande att följa upp lördagens samtal på måndag.

Skatter på varor kan införas

Brexitförhandlingarna pausades i fredags efter att parterna inte lyckats nå en lösning kring vilka regler som ska gälla för fiske, handel och övriga samarbeten mellan parterna från den 1 januari 2021.

Storbritannien lämnade formellt EU under ordnade former den 31 januari i år. Sedan dess har parterna försökt enas om ett handels- och samarbetsavtal inför Storbritanniens utträde ur EU:s inre marknad och tullunion den siste december.

Om ett avtal inte finns på plats innan den 1 januari kommer gränskontroller och skatter att införas på varor som transporteras mellan parterna.

Tidigare under lördagen rapporterade The Guardian, med hänvisning till regeringskällor, att sannolikheten för att parterna når ett avtal nu inte är större än 50 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer