Ingen lösning på Venezuelakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Representanter från Venezuelas socialistiska regering och landets opposition lyckades inte komma överens under förhandlingarna i Dominikanska republiken. Parterna har beslutat att mötas igen om två veckor.

Parterna träffades för första gången i helgen, sedan de regimkritiska protesterna i Venezuela eskalerade för några månader sedan, i hopp om att förhandla fram en lösning på landets ekonomiska och politiska kris. Ännu en gång fick de lämna förhandlingsbordet utan framgång.

Flera medlingsförsök har misslyckats de senaste åren. Oppositionen anklagar landets president Nicolás Maduro för att köpa sig tid genom förhandlingarna, samtidigt som Maduro säger att oppositionen föredrar våld framför dialog.

Krisen i Venezuela

Oppositionens främsta krav är en garanti för att nästa års val blir fritt och rättvist. Den vill se att flera hundra fängslade aktivister släpps och att kongressen där oppositionen har majoritet respekteras.

En annan fråga som oppositionen prioriterar är att internationell humanitär hjälp ska släppas in i landet och underlätta för människorna som lever under svåra förhållanden. I Venezuela råder den största ekonomiska krisen i landets moderna historia, med stor brist på förnödenheter.

-Den här processen är svår, tuff och full av debatt och konfrontation, säger oppositionsledaren Julio Borges.

Han lägger till att han hoppas att parterna kan komma närmare en lösning den 15 december, när förhandlingarna återupptas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet