Laura Mesi firar giftermålet med sig själv. Foto: Privat

Ingen trodde på Laura – nu är hon gift med sig själv

Publicerad

Laura Mesi är en 40-årig personlig tränare från Italien. För två år sen lovade hon sina kompisar att om hon inte hittar sin prins när hon fyllt 40 så gifter hon sig med sig själv. Ingen trodde på henne, men i våras hände det.

Laura gifte sig med sig själv. Hennes bröllop fick stor internationell spridning på sociala medier, men hon är bara en av många kvinnor som väljer att gifta sig med sig själv.

– Jag ville inte avstå från den vackraste dagen i en kvinnas liv och tänkte att även om jag är singel, jag gör inte någon annan illa, jag vill verkligen minnas den här dagen som den finaste dagen i mitt liv. Och så blev det. Jag kände mig som en prinsessa, säger Laura Mesi.

Hänt tidigare

Att gifta sig med sig själv är inget nytt fenomen. Den svenska skådespelaren och artisten Regina Lund gifte sig med sig själv redan för 22 år sen, och ämnet har utforskats inom populärkulturen.

Carrie Bradshaw i Sex and the City kom fram till att hon ville bli sologam efter att hon tröttnade på samhällets fokus och ständiga hyllning av tvåsamheten och kärnfamiljen.

– Om jag aldrig gifter mig och skaffar barn så får jag inte ett skvatt! Efter studenten finns inte en enda högtid som firar ”dig”.

Foto: Privat

Flera hundra ville älska sig själva mer

I Sverige anordnade konstnären Snövit Hedstierna ett evenemang under Prideveckan där vem som helst kunde komma och gifta sig med sig själv. Flera hundra personer deltog lovade att älska sig själva mera.

Efter att Lauras Mesis bröllop fick internationell spridning fick hon kritik. Många anklagade henne för att bara vilja bli kändis. Men Laura säger själv att hon, innan bröllopet, aldrig hade hört talas om begreppet sologami, och inte heller hade hon sett på Sex and the City-avsnittet.

”Jag har ett värde”

För Laura handlar det om något annat.

– Jag ordnade en fest och inget annat. Jag organiserade en fest som blev den högsta manifestationen av kärlek till mig själv. Jag känner att jag har ett värde, som ung kvinna, jag är intelligent, ekonomiskt oberoende, jag älskar livet, och jag menar på allvar att min lycka inte ska vara beroende av en man.

– Jag hoppas mitt bröllop kan tjäna som exempel för kvinnor att förstå att den person den ska värdera och respektera, att tycka om och värna om, det är oss själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer