Foto: TT

Terrormisstänkta i Grekland har fått en advokat

Uppdaterad
Publicerad

Ingen advokat har velat ta på sig uppdraget att försvara de två män som förra veckan greps i Grekland misstänkta för terrorbrott. Under måndagen gick dock det lokala advokatförbundet i hamnstaden Alexandroupolis ut och gav uppdraget till Menia Polychroni.

Männen, 19 och 28 år gamla, greps från början misstänkta för vapenbrott, men rubriceringen har nu ändrats till terrorbrott – och samröre med terrornätverk. De misstänks även för att ha haft tillgång till vapen med målet att beväpna en terrororganisation.

I den lilla hamnstaden Alexandroupolis, där de båda greps, har juristerna inte någon erfarenhet av den här typen av mål, säger en av juristerna till SVT Nyheter. Därför har samtliga tillfrågade tackat nej, men under måndagen beslutades att advokaten Menia Polychroni ska företräda männen.

Den äldre mannen är svensk medborgare, den yngre har uppehållstillstånd i Sverige, men männen har inte begärt någon hjälp överhuvudtaget från svenskt håll.

Advokaten har inget val

Den utsedda advokaten säger att hon inte har något intresse i att företräda männen, men enligt det lokala grekiska advokatförbundet har hon inte något val. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har Polychroni nu träffat sina båda klienter för ett första samtal.

Tidigare under måndagen höll grekisk polis förhör med männen – dels på arabiska, dels på engelska. Efter förhöret, som enligt praxis signeras av inblandade parter, ska männen ha vägrat att sätta sina namnteckningar på förhörsprotokollen.

Står fast vid sin oskuld

Efter kvällens förhör med försvarsadvokaten, som de terrormisstänkta männen nu godkänt, står de båda fast vid att de är helt och hållet oskyldiga. Männens inställning är man inte har haft några kriminella intentioner med sin vistelse i Grekland.

På tisdag kommer det att hållas förhandlingar då anklagelserna ska fastställas inför domare. En så kallad undersökningsdomare kommer då att besluta om man ska gå vidare med ärendet.

Hade med sig vapen och uniformer

19- och 28-åringen ska ha kommit till Grekland från Sverige för tio dagar sedan och greps på en busstation i Alexandroupolis i torsdags.

I bagaget hittades knivar, mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar. Enligt uppgifter i grekiska medier planerade de två att resa vidare till Turkiet och därefter till Syrien för att ansluta sig till IS. Männen ska även ha haft uniformer i packningen.

Känd jihadist

28-åringen ska enligt poliskällor till AP vara en känd västsvensk jihadist, som tillsammans med två andra fängslades för terrorbrott i Bosnien 2007.

Då dömdes han till 15 års fängelse, bland annat för att ha planerat att genomföra terrorbrott i Europa i syfte att få europeiska länder att dra tillbaka sina soldater från Afghanistan. Straffet sänktes så småningom till åtta år och han släpptes villkorligt efter fyra.

28-åringen ska ha umgåtts i radikala kretsar sedan tonåren och även värvat män till kriget i Irak. Enligt bosniska medier har han redan deltagit i kriget i Syrien och har permanent förbud från att återvända till Bosnien.

19-åringen är inte känd av polisen sedan tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.