Foto: TT

Inget gehör för svenskt hummerkrav

Publicerad

EU avvisar Sveriges krav på ett importstopp av levande amerikansk hummer, säger en källa vid EU-kommissionen till nyhetsbyrån Reuters.

Förslaget har misslyckats att få stöd i en EU-kommitté som tittat närmare på fallet, enligt Reuters. Men, säger tjänstemannen, EU ska nu undersöka andra åtgärder, ”mindre snedvridande för handeln”, för att svara på Sveriges begäran.

Kan slå ut europeisk kusin

Sverige vill stoppa importen av levande amerikansk hummer eftersom den anses vara en invasiv art som kan hybridiseras och på sikt slå ut den europeiska hummern. Den kan också sprida sjukdomar och parasiter, enligt svenska myndigheter. Norge har redan infört importstopp av hummern.

Amerikansk hummer hittas i ökad utsträckning utanför Europas kust. Sedan 2008 har 32 amerikanska humrar hittats i svenska vatten. De flesta har enligt Havs- och Vattenmyndigheten troligen rymt eller släppts ut från olagliga sumpar.

Lukrativ handel

Ett importstopp skulle vara kostsamt för amerikanska och kanadensiska fiskare.

Exporten av levande hummer från USA och Kanada till EU omsatte 200 miljoner dollar förra året, motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor.

SVÅR ATT SÄRSKILJA

Visa

Den amerikanska hummern kan gå betydligt djupare än europeiska. Prickarna på huvudet är inte helt vita som på den europeiska och stjärtloben är inte lika svart som resten av stjärten. Men det förekommer färgvariationer hos både amerikansk och europeisk hummer, därför kan det i bland vara nödvändigt med genetisk analys för att säkert artidentifiera den. Den första amerikanska hummern i svenska vatten upptäcktes 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer