Ingrid Betancourt stämmer Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Den fransk-colombianska tidigare presidentkandidaten Ingrid Betancourt, som under sex år hölls fängslad av gerillan Farc, har stämt den colombianska staten på mångmiljonbelopp för att hon kidnappades.

Stämningsansökan har väckt stor upprördhet hos den regering som såg till att hon till slut blev frigiven.

Betancourt kräver 6,8 miljoner dollar (knappt 50 miljoner kronor) i ersättning för psykisk press och uteblivna intäkter under den period hon hölls fången i djungeln av den vänsterretoriska marxistgerillan.

”Överraskat och upprört”

Men Colombias försvarsdepartement konstaterade på fredagen att Betancourt verkligen inte hade något att beskylla landets regering för i samband med att Farc kidnappade henne under presidentvalkampanjen 2002. Tvärtom hade Betancourt, som det året kandiderade till presidentposten, varnats av regeringen att åka in i det rebelltäta område i södra Colombia där hon sedan kidnappades.

Det var i juli 2008 som Betancourts fångvaktare lurades att frige henne och ytterligare 14 gisslan. Farc-rebellerna trodde att de kidnappade skulle flygas till några gerillaledare – i själva verket flögs helikoptern av utklädda colombianska militära agenter.

”Försvarsdepartementet är överraskat och upprört (över Betancourts stämning), inte minst mot bakgrund av våra styrkors ansträngningar och engagemang när de planerade och genomförde fritagningen” meddelade departementet i ett uttalande på fredagen där man också påminde om att män och kvinnor inom militären riskerat sina liv för att få Betancourt och hennes medfångar fria.

”Hycklerska”

Den 48-åriga Ingrid Betancourt, som i huvudsak levt i Europa sedan hon fritogs, deltog i förra veckan i en ceremoni på amerikanska ambassaden i den colombianska huvudstaden Bogota för att högtidlighålla tvåårsdagen av frigivandet.

-Det visar hur stort hennes hyckleri är, hur kunde hon delta i en sådan ceremoni när hon visste vad som skulle komma, undrade en ilsken lyssnare som ringde till ett radioprogram på fredagen.

Landets vicepresident Francisco Santos var påtagligt arg när han fick frågor om Betancourts stämningsansökan och sade att den skulle bekämpas ”till slutet utan några eftergifter av något slag”.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.