Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gråval hittades död på strand i San Francisco

Inleder särskild utredning efter massdöd bland gråvalar

Publicerad

Mer än 70 döda gråvalar har de senaste månaderna spolats upp på den amerikanska västkusten. Flera av dem har varit utmärglade och nu inleder amerikanska biologer en särskild utredning för att gå till botten med dödsorsaken.

De döda valarna har spolats upp längs hela den amerikanska västkusten, från Kalifornien till Alaska och nu har organisationen The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) klassat massdöden som en ”ovanlig händelse”, vilket betyder att man kommer att lägga extra resurser på att reda ut vad som ligger bakom, rapporterar Reuters.

Lägger på sig späck på sommaren

Flera av valarna har enligt biologerna haft en låg nivå av kroppsfett, vilket tyder på att valdöden kan ha att göra med minskade fiskebestånd på grund av allt varmare vatten i norra Berings hav och Tjuktjerhavet.

Det är i haven utanför Alaska som valarna tillbringar sin sommar och äter upp sig för att klara vinterflytten till Mexiko.   

Har nått ett tak?

Havsisen i Bering och Tjuktjer har krympt på grund av att de högre än normala vattentemperaturerna och experter tror nu att bristen på föda förra sommaren kan ha påverkat valarnas tillstånd nu när de är på väg norrut.

En annan teori som förs fram är att gråvals-populationen kan ha nått sitt tak och att det helt enkelt inte finns föda nog till valarna i Stilla havet, som beräknas uppgå till 27 000 individer – den högsta siffran sedan gråvalspopulationen började mätas 1967.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer