Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Bengt Norborg på plats i Ukraina Foto: SERGEY DOLZHENKO/SVT

Bengt Norborg: Inrikesministerns död är ett enormt avbräck för Zelenskyj

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas inrikesminister och flera av hans närmaste tjänstemän har omkommit i en helikopterkrasch.

– Det här är naturligtvis ett enormt avbräck, en tragedi för Zelenskyj, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bengt Norborg på plats i östra Ukraina.

Kraschen inträffade i staden Brovary på onsdagsförmiddagen. Landets inrikesminister Denys Monastyrskyj, vice inrikesminister Yevhen Yenin, och statssekreterare  Yuriy Lubkovyc, finns bland de döda.

Orsaken till kraschen är ännu okänd, men mycket talar i nuläget för att det är en olycka som inträffat, säger Bengt Norborg.

– Kanske kan man så här i efterhand tänka: varför åker så många av de närmaste i samma helikopter och riskerar att en sådan här sak kan hända.

Inte påverka kriget

SVT:s utrikeskorrespondent beskriver händelsen som en tragedi och ett avbräck för Zelenskijs regering, men han tror inte att den kommer påverka Ukrainas förmåga i det pågående kriget.

– Det här är ett land som på sätt och vis råkar ut för olyckor hela tiden. Det dör människor och det har varit många bakslag sedan den här invasionen inleddes. Trots det har man hela tiden varit beredda att resa sig och kämpa vidare.

– Även om det här är en av Zelenskyjs förtrogna tror jag inte att man tänker låta sig påverkas i någon större mening, även om det är en tragedi och ett enormt avbräck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.