Intensiva tätningjobb vid giftdamm – Sprickorna i giftdammen vidgas

Uppdaterad
Publicerad

Sprickorna vidgas i den damm med giftavfall i Ungern som hotar att dränka den omgivande trakten och floderna med ännu mer av giftiga ämnen. Febrilt arbete pågick under helgen för att täta sprickorna.

Dammen i västra Ungern, som varit fylld av giftiga spillmassor från aluminiumtillverkning, brast för en vecka sedan och följderna har blivit förödande: Sju personer har omkommit, mängder av djur har dött, flodvattnet är utan liv och jordbrukslandskap är förött för många år framåt.

En person saknades ännu i dag. Omkring 150 personer har rapporterats skadade av den illaluktande röda sörjan, bland dem en treårig pojke som fått frätskador i ögonen.

Vidgad spricka

I går evakuerades byn Kolontár när man konstaterat sprickor i dammens norra vägg och premiärminister Viktor Orbán varnade för att hela dammen såg ut att vara på väg att brista. Man övervägde att även evakuera Devecser med 5.400 invånare.

Orbán ska i morgon informera parlamentet om vad en granskning av läget visat.

I dag rapporterade nyhetsbyrån MTI, med hänvisning till statssekreterare Zoltán Illés, att en 25 meter lång spricka i dammen hade vidgats något.

Tibor Dobson, talesman för de räddningsstyrkor som var i arbete, uppgav att reparationer pågick vid sprickorna och att man har lagt grunden för en ny 4-5 meter hög vall i Kolontár, som ska hålla ett eventuellt nytt utsläpp stången. Antalet evakuerade från Kolontár, som ligger närmast dammen, hade under natten ökat till omkring 1.000.

Fem tåg redo

Till Devecser har armén sänt 319 soldater och 127 transportfordon, och fem tåg stod redo inför ett evakueringsbeslut. Uppemot 500 personer hade enligt Dobson redan valt att lämna staden.

Omkring 800 frivilliga bistår sanerings- och räddningslagen.

Inrikesdepartementet uppger på sin sajt att man tagit prover för att få fram pH-värdena i mindre vattendrag i området. I Donau uppgavs värdena ha återgått till det normala sedan utsläppet i måndags.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.