Ett internet-café i Kinshasa har svårt att hålla verksamheten öppen Foto: Baz Ratner, Reuters / TT

Internet nere i väntan på valresultat i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Oron stiger för fusk med valresultatet i Kongo-Kinshasa. Ett preliminärt resultat skulle ha redovisats i söndags.
– Både internet och sms ligger nere och de har släckt ner den franska radiokanalen RFI. Rädslan är stor för att de ska fuska, säger Dirk Shaka från demokratirörelsen LUCHA till SVT Nyheter.

Trots att valresultatet skulle ha annonserats i söndags har bara hälften av rösterna räknats hittills enligt landets myndigheter.

Den i Kongo-Kinshasa mäktiga Katolska kyrkan har genomfört en egen undersökning som visar på en markant seger för en kandidat. Även om namnet inte har offentliggjorts tar de flesta för givet att kyrkan menar oppositionsledaren Martin Fayulu.

Risk att oppositionen sätts under press

Sittande president Joseph Kabila stödjer kandidaten Emmanuel Ramazani Shadary, som låg långt efter Fayulu i opinionsundersökningar inför valet.

Dirk Shaka

– Risken är att regeringen nu pressar oppositionen för att få dem att gå med på någon form av deal, säger Dirk Shaka.

Mängder av felaktigheter vid vallokaler

I en rapport från observatörsgruppen SYMOCEL som presenterades under tisdagen fann gruppen 52 stora felaktigheter vid de 101 rösträkningscenter som undersökts.

Kongo-Kinshasa har aldrig upplevt ett val utan våld. Oron är stor runt om i världen att våldsamheter ska bryta ut runt om i det väldiga landet om ett valresultat annonseras som inte accepteras av folket.

I den spända väntan på ett valresultat lever kongoleserna i ett informationsmörker. Dirk Shaka är en av dem som hittat ett sätt att komma runt det nedsläckta nätet.

– Jag har ett sim-kort från grannlandet Kongo-Brazzavile som fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer