Internetaktivisten Aaron Swartz blev 26 år. Foto: Scanpix/AP

Internetaktivisten Aaron Swartz hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Blott 14 år gammal var han en av hjärnorna bakom RSS-flödet. Nu har den amerikanske internetaktivisten Aaron Swartz hittats död – bara några veckor innan hans skulle upp i rätten anklagad för hackning.

Det skriver flera internationella medier, bland andra BBC och CNN.

Den i vissa kretsar hyllade internetaktivisten började med programmering redan som barn. Han ligger bakom sajten Reddit och specifikationen till det tidiga RSS-flödet, som han skapade som 14-åring.

Försvarade internets frihet

Swartz blev sedermera en känd försvarare av frihet på nätet, bland annat som grundare av den digitala aktionsgruppen Demand Progress, och vid tiden för sin död stod han anklagad för hackning, närmare bestämt för att ha laddat ner miljontals dokument från onlinearkivet JSTOR – i syfte att sprida dessa vidare gratis, enligt åklagare.

Blev 26 år gammal

Vid förhör tidigare i år förnekade Aaron Swartz internetbedrägerier.

Aaron Swartz hittades död i sin lägenhet i New York, USA, i går. Han blev 26 år gammal. Enligt familjens advokat samt en sjukhustaleskvinna tog Swartz sitt eget liv, uppger AP. Det är inte bekräftat från annat håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.