Meng Lyon lämnade Frankrike för en resa till Kina den 29 september. Sedan dess har hans fru och barn inte hört av honom. Foto: TT

Interpol-chef anmäldes försvunnen – omhändertogs i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella polisorganisationen Interpols chef Meng Hongwei anmäldes av sin fru som försvunnen för en dryg vecka sedan. South China Morning Post har uppgett att Meng omhändertagits i Kina. Interpol har nu formellt bett Kina om information gällande deras försvunne ordförande.

64-årige Meng bor i Lyon i Frankrike och valdes till ordförande för Interpol 2016. Han är också biträdande säkerhetsminister i den kinesiska regeringen, men förlorade i april sin post i det kinesiska kommunistpartiets ledning.

Den 29 september lämnade Meng Lyon för en resa till Kina, och sedan dess har hans fru och barn inte hört av honom. De gjorde därför en anmälan om försvinnandet till fransk polis, skriver The Independent.

På fredagen rapporterade South China Morning Post att Meng, enligt källor till tidningen, ”omhändertagits för förhör” av myndigheter så fort han landade i Kina i förra veckan. Det är dock oklart vad Meng utreds för eller var han befinner sig.

Interpol vill ha svar från Kina

Interpol ville inledningsvis inte kommentera medieuppgifterna om Meng. Pressavdelningen sa i ett uttalande att de känner till det ”påstådda försvinnandet”, men att det är en fråga för myndigheterna i Frankrike och Kina.

”Interpols generalsekretariats högkvarter kommer inte att kommentera ytterligare”, lyder uttalandet, enligt Reuters.

Under lördagen kom dock uppgifter om att Interpol har nu formellt bett Kina om information gällande deras försvunne ordförande. I ett uttalande från dem står det bland annat att de ”ser fram emot ett officiellt svar från kinesiska myndigheter som ska gensvara på den oro som uttryckts över ordförandens välbefinnande”, rapporterar AP.

Kina har ännu inte gett något officiellt uttalande om Mengs försvinnande och han har inte heller nämnts i de statliga medierna , skriver Reuters.

Frankrike beskyddar Mengs fru

Frankrike har påbörjat en egen utredning av försvinnandet och inrikesministern har sagt att Mengs fru, som är kvar i Lyon med sina barn, nu hålls under beskydd efter att hon mottagit hot.

Enligt Reuters är posten som Interpols ordförande huvudsakligen symbolisk. Det dagliga arbetet sköts av organisationens generalsekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer