Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det japanskägda tankfartyget Wakashio gick på grund utanför Mauritius den 25 juli. Foto: EPA/TT

Mauritius invånare donerar hår efter oljekatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Tappra försök pågår för att städa upp efter det stora oljeutsläppet utanför Mauritius kust. Bland annat används mänskligt hår för att rena vattnet.
Landets premiärminister meddelar nu att läckan från den skadade oljetanken har stoppats.

Hårdonationerna har gjorts av invånarna på ön och används tillsammans med blad från sockerrör för att fånga in oljan vid vattenytan och sedan suga upp den med hjälp av slangar, rapporterar Reuters

– Hår absorberar olja men inte vatten. Det har pågått en stor kampanj på ön för att få tag på så mycket hår som möjligt, säger Romina Tello, grundare av resebyrån Mauritius Conscious, till nyhetsbyrån.

Flera verksamheter på ön erbjuder också sina resurser och lokaler för att hjälpa till i arbetet och stödja volontärer. Både Japan och Frankrike har skickat assistans och utrustning till ön.

”Förbereder oss för det värsta tänkbara”

Önationen har utlyst nödläge efter att runt 1 000 ton olja läckt från det japanskägda lastfartyg som gick på grund utanför sydöstra Mauritius i slutet av juli. Hundratals ton har bärgats från fartyget, men 2 000 ton är kvar och riskerar att läcka ut.

Premiärminister Pravind Jugnauth meddelade på måndagen att läckan från den skadade oljetanken stoppats, men påpekade samtidigt att situationen fortsatt är mycket allvarlig.

Flera sprickor har upptäckts på det strandade fartyget vilket skulle kunna leda till ännu större förödelse.

– Vi förbereder oss för det värsta tänkbara scenariot, säger Jugnauth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer