Kommunen misstänker att det förorenade dricksvattnet kommer från en vattenbassäng i Kleppe vattenverk. Flera tarmbakterier har hittats i vattnet Foto: NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Invånare i norska Askøy fortsätter att insjukna

Publicerad

Ytterligare åtta invånare i norska Askøy har lagts in på sjukhus. Nu ska kommunen utreda vad som ligger bakom det förorenade dricksvattnet. En teori är att sprängningar i närheten kan ha påverkat rören som leder vattnet.

På bara några dagar har 2 000 personer i kommunen Askøy insjuknat i kräkningar, diarré och feber. En ettåring avled i onsdags, men det är inte bekräftat att dödsfallet har någonting att göra med det hälsovådliga vattnet.

Det senaste dygnet har ytterligare åtta personer lagts in på Haukelands universitetssjukhus. Det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Totalt har 55 personer, varav 13 barn, lagts in. Flera har fått lämna sjukhuset igen. Tillståndet är inte kritiskt för någon av patienterna, enligt sjukhuset.

”Vi har god kontroll över situationen. Vi har bemannat upp nu för att vara helt säkra på att vi har kapacitet nog att ta emot de patienter som kommer framöver”, skriver de i pressmeddelandet.

Teori om rör undersöks

Kommunen har tagit in experter från det norska folkhälsoinstitutet som ska hjälpa till att kartlägga situationen. Man misstänker att det är en vattenbassäng som har förorenats, och att det kan ha lett till utbrotten. I fredags bekräftades att tre typer av tarmbakterier hittats, däribland E.coli.

En teori som kommunen undersöker är om sprängningar under ett vägbygge kan ha skadat rören som leder vattnet.

Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, bekräftar för NRK att sprängningsteorin har diskuterats.

– Det här är ju gamla rör och åldern på dem kan vara en orsak. Vi är bekanta med sprängningsarbetet på båda sidor av berget där bassängen ligger, säger han till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer