En irakisk pilot vid ett F-16-flygplan på flygbasen Balad, norr om Bagdad, i februari. Foto: TT

Irakiska flygräder mot IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Trots att terrorgruppen IS förlorat nästan hela sitt territorium i Irak och Syrien är gruppen ännu inte helt besegrad. Irak flygbombar nu gruppens ställningar i gränslandet mellan Irak och Syrien, och säger sig ha angripit flera av jihadistgruppens befälhavare.

Irak har flygbombat terrorgruppen Islamiska staten (IS) i grannlandet Syrien, meddelar premiärminister Haider al-Abadi i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP. Bombningen är den senaste i en rad flygräder som Irak genomfört över gränsen under de senaste veckorna.

Attacken ska bland annat ha riktats mot ett möte med flera IS-befälhavare på plats, enligt al-Abadi.

– IS-ställningarna förstördes helt, heter det i al-Abadis uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

IS drevs tillbaka

IS tog år 2014 kontroll över ett stort område som sträckte sig mellan Irak och Syrien men har på senare tid förlorat nästan allt sitt territorium i de två länderna. Det efter omfattande militäroffensiver som genomförts både av de två ländernas regeringar och av andra styrkor, som den av västländer stödda och kurdiskt dominerade styrkan SDF (Syriens demokratiska styrkor).

Del i valkampanj

IS finns dock fortfarande kvar i gränsområden mellan de två länderna, och har under de senaste veckorna deltagit i strider både i Syrien och Irak. Dessutom har den förgreningar i en rad andra länder, som exempelvis Afghanistan, Libyen och Egypten.

Den irakiska regeringens flygbombning nu kommer dessutom nära inpå Iraks stundande val. al-Abadi, som hoppas vinna en till mandatperiod som premiärminister, har under valkampanjen regelbundet betonat regeringens framsteg mot IS.

IS å sin tur har riktat såväl hot som verkliga attacker mot val i flera länder – främst Afghanistan men också bland annat Irak.

För tidigt utropa seger

I början på veckan meddelade den internationella koalitionen mot IS att ”storskaliga” militärinsatser mot IS i Irak nu är avslutade. Många bedömare anar att det är att ta ut segern i förskott, inte minst för att vinna röster i valet.

– Ytterst sett är det mest PR och ett budskap riktat mot den irakiska allmänheten, säger Nussaibah Younis, Irakexpert vid tankesmedjan Chatham House, till SVT Nyheter.

– I praktiken betyder det däremot inte att anti-IS-koalitionen i Irak är färdig, och jag tror att den kommer att fortsätta delta i stöd till irakiska styrkor mot IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.