Händelsen vid atomanläggningen inträffade bara en dag efter det att Iran startat tre urancentrifuger i just Natanz, vilket högtidlighölls genom en ceremoni ledd av president Hassan Rouhani. Foto: EPA/TT

Iran: Terrordåd på atomanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det tillbud i den iranska anrikningsanläggningen Natanz, som rapporterades under söndagen, var ett resultat av en ”terrorhandling”, enligt Iran.

Ett israeliskt mediebolag uppger att underrättelsetjänsten Mossad ligger bakom tillbudet.

Det är Irans kärnenergichef Ali Akbar Salehi som slår fast att händelsen rör sig om en terrorhandling, enligt landets statliga television.

Kärnenergichefen säger att världssamfundet och FN:s atomenergiorgan IAEA nu måste börja förhålla sig till vad han kallade ”kärnenergiterrorism”. och att Iran förbehåller sig rätten att agera gentemot gärningsmännen.

Israelisk media: Cyberattack av Israels underrättelsetjänst

Den israeliska public service-kanalen Kan rapporterade därpå – med hänvisning till icke-namngivna säkerhetskällor – att Israels underrättelsetjänst Mossad hade utfört en cyberattack mot den iranska kärnanläggningen.

Ingen officiell Israelföreträdare har kommenterat Kans uppgifter.

Inträffade en dag efter ceremoni för nya urancentrifuger

Tidigare hade en talesperson för landets atomenergiorgan sagt att ”en olycka ägt rum i en del av anrikningsanläggningens elektriska krets”.

Beskedet kom bara en dag efter det att Iran startat tre urancentrifuger i just Natanz, vilket högtidlighölls genom en ceremoni ledd av president Hassan Rouhani.

Åtgärden bryter mot Irans åtaganden under det kärnenergiavtal som USA under veckan som gick tog steg för att återuppliva genom indirekta samtal i Wien.

Ingen ska ha kommit till skada och ingen radioaktivitet ska ha läckt i samband med händelsen i Natanz, enligt Fars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.