Teheran anklagar de kurdiska grupperna för att elda på demonstranterna i Iran. Arkivbild. Foto: Mattias Mächs/TT

Iran anklagas för attacker i irakiska Kurdistan

Uppdaterad
Publicerad

Iran har utfört attacker riktade mot oppositionsgrupper baserade i irakiska Kurdistan, uppger lokala företrädare. Enligt kurdiska partiet PDKI ska Iran ha utfört attackerna med hjälp av kamikazedrönare och robotar i två samhällen inte långt från staden Arbil.

Åtminstone en person har dödats. Det är den andra liknande attacken på en vecka.

Teheran anklagar grupperna för att elda på demonstranterna i Iran, som skakats av protester sedan mitten av september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar, dit hon hade förts anklagad för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.

USA fördömer attacken och generalen Michael Kurilla säger i ett uttalande att sådana urskillningslösa och illegala attacker utsätter civila för risker, kränker irakisk suveränitet och äventyrar säkerheten och stabiliteten i Irak och Mellanöstern.

På andra sidan gränsen, i den kurdiskkontrollerade delen av Syrien, gick Turkiet till flyganfall på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.