Iran återupptar nukleär forskning

Uppdaterad
Publicerad

Iran trotsade i dag omvärldens protester och återupptog arbetet vid kärnenergianläggningen i Natanz. Sändebud från FN:s atomenergiorgan IAEA fanns på plats när förseglingarna bröts.

Enligt IAEA-chefen Mohamed ElBaradei tänker Iran anrika uran i liten skala i Natanz, men Iran förnekar att pro- duktion av kärnbränsle planeras. Hög- anrikat uran används till kärnvapen, vilket USA och Israel anser är målet.

IAEA avgör nu om Iran ska dras inför säkerhetsrådet, men trots fördömanden från många håll är det högst oklart om det blir FN-sanktioner i nuläget.

Tvekan om sanktioner

Skälen till oklarheten kring FN-sanktioner är flera:

Iran bryter inte formellt mot ickespridningsavtalet. Att anrika uran är tillåtet. Det är omständigheterna som väcker misstankar – inte minst att Iran höll sitt atomprogram hemligt i 18 år.

Ryssland och Kina, båda vetobeväpnade medlemmar av säkerhetsråd, är i regel motståndare till sanktioner – även om de också verkar börja tröttna på Irans attityd.

USA är upptaget i Irak, och vill knappast se en upptrappad konflikt med Iran just nu.

Säkerhetsrådet måste vara enigt för att kunna anta en resolution.

Irans beslut följer på ett liknande drag i höstas, då landet åter började konvertera uran – ett försteg till anrikning – på en annan anläggning, Isfahan.

Höganrikat uran används till kärnvapen. Låganrikat uran används som bränsle till kärnkraftverk, vilket Iran påstår är det enda syftet.

Fördömanden mot Teheran haglade på tisdagen. ”Ett steg i helt fel riktning”, tyckte EU:s utrikesrepresentant Javier Solana. Iran visar ”förakt för omvärldens oro”, dundrade USA:s IAEA-ambassadör Gregory Schulte.

”På väg att förlora tålamodet”

Frankrike och Storbritannien, som tillsammans med Tyskland har förhandlat med Iran, föll in i klagokören. Fredspristagaren och IAEA-chefen Mohamed ElBaradei sade att världssamfundet är ”på väg att förlora tålamodet”.

Israel, som själv anses förfoga över en betydande kärnvapenarsenal, ser Iran som sitt största strategiska hot just nu. Oron minskade inte när president Mahmoud Ahmadinejad nyligen sade att den judiska staten borde ”raderas ut från kartan”.

”Världen kan inte bygga sin säkerhet på det grundlösa hoppet att mullorna bluffar”, skriver Jerusalem Post i tisdagens ledare.

Centrala platser i Irans kärnprogram

* Parchin: Tre mil sydost om Teheran ligger en militärbas där USA tror att Iran i hemlighet utvecklar kärnvapen. Iran förnekar detta och hävdar att landet har rätt att framställa kärnkraft för civilt bruk. Inspektörer från IAEA ska nu få besöka basen.

* Natanz: I mellersta Iran ligger en urananrikningsanläggning som iranska myndigheter hävdar enbart är avsedd för att tillverka bränsle till civila kärnkraftverk som ska förse landet med elektricitet.

* Isfahan: Utanför denna stad i mellersta Iran finns en anläggning som upparbetar uran, utvunnet i den iranska öknen, och omvandlas till uranhexafluorid.

* Bushehr: Plats vid sydkusten där Iran hållit på att bygga ett kärnkraftverk ända sedan shahens tid, de senaste åren med hjälp från Ryssland.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.