Från den norska skeppsägaren Frontline, föreställande fartyget Front Altair efter attacken. Foto: AFP/TT

Iran avvisar USA:s anklagelser om attackerna

Uppdaterad
Publicerad

Iran avvisar USA:s uppgifter om att landet skulle ha legat bakom de misstänkta attackerna mot två tankfartyg i Omanbukten, det skriver Irans FN-personal i en kommuniké. Pentagon har svarat med att släppa en video som påstås visa revolutionsgardister från Iran som tar bort en oexploderad mina från ett av fartygen.

Det var under en pressträff på torsdagen som USA:s utrikesminister Mike Pompeo gick ut med anklagelserna.

”Den här bedömningen är baserad på underrättelse, de vapen som använts, den nivå av expertis som krävdes för operationen, tidigare liknande iranska attacker mot fartyg och det faktum att ingen annan proxygrupp som är verksam inom området har resurser och kompetens att agera på ett så sofistikerat sätt”, sa Pompeo under pressträffen, rapporterar Reuters

USA:s militär har släppt bilder som påstås visa en ”trolig” mina som har fastnat på Kokuka Corageous. USA står på Saudiarabiens sida i inbördeskriget i Jemen och hävdar att Iran ligger bakom attackerna på tankfartygen. Foto: U.S. Central Command

Flera länder har sagt att man inte ser någon anledning att tvivla på USA:s uppgifter.

Tankrarna fraktade etanol respektive metanol när de anfölls.

Amerikansk militär har släppt flera bilder

På sin sajt har US Central Command, amerikansk militär, också släppt bilder som visar skadorna, samt en påstådd mina, på Kokuka Courageous skrov.

Å andra sidan uppger Kokua Courageous ägare att besättningen såg ”flygande objekt” innan attacken, vilket enligt nyhetsbyrån AP kan tala mot att det var minor som skadade fartyget.

Uppgifter till SVT Nyheters team på plats i Riyadh pekar även ut jemenitiska huthirebeller som skyldiga till attackerna. Huthirebellerna stöttas av Iran medan deras motståndare, regeringen i Jemen, stöttas av Saudiarabien och dess allierade, bland dem USA. Foto: U.S. Central Command

Iran tillbakavisar alla anklagelser om att man ligger bakom attackerna. Förutom Iran har även jemenitiska huthirebeller pekats ut som skyldiga till attackerna. Huthirebellerna stöds av Iran medan regeringsstyrkorna i Jemen stöds av Irans ärkefiende Saudiarabien, som är allierad med USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.