Foto: TT

Iran ger IAEA tillgång till kärnanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

FN:s atomenergiorgan IAEA får tillgång till två iranska kärnenergianläggningar.
I ett gemensamt uttalande från Iran och IAEA meddelas att Iran frivilligt går med på att öppna upp för organet, som har ansvar för den globala kärnämneskontrollen.

Beskedet kommer under den relativt nytillträdde IAEA-chefen Rafael Grossis första tjänsteresa till Iran, som sker efter det att organet den senaste tiden haft en dispyt med Iran om just de två berörda anläggningarna.

Teheran har dock uppmanat IAEA att inte utföra inspektioner baserat på ”fabricerad information”.

2015 undertecknade Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland avtalet JCPOA, som skulle ge insyn i det iranska kärnenergiprogrammet i utbyte mot sanktionslättnader.

2018 lämnade dock USA avtalet, och Trumpregeringen har sedan dess infört tuffa sanktioner mot landet, vilket i sin tur har följts av iranska besked om att man inte längre anser sig vara bunden av fastslagna begränsningar av urananrikning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.