Irans president Hassan Rohani Foto: Peter Klaunzer, AP, TT

Iran lägger fram fredsplan för regionen

Publicerad

Iran ska presentera en regional samarbetsplan för fred för FN, men kommer inte att låta någon kränka landets gränser. Det säger Irans president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal.
– Utländska styrkor kan skapa problem och osäkerhet för vårt folk och för vår region, säger Rohani.

Rohanis tal kommer efter beskedet att USA ska skicka soldater och militär utrustning till Saudiarabien efter förra helgens angrepp mot saudiska oljeanläggningar, då halva landets oljeproduktion inledningsvis slogs ut. Attackerna har ytterligare spätt på spänningarna mellan länderna då USA lägger skulden på Iran, som nekar till inblandning.

Iran ska nu presentera en regional samarbetsplan för fred för FN, men kommer inte att låta någon kränka landets gränser, säger presidenten.

– I detta känsliga och viktiga historiska ögonblick meddelar vi våra grannar att vi sträcker ut handen i vänskap och broderskap till dem, säger han.

”Vapenkapprustning”

Rohani uppmanar andra länder i regionen att ”hålla sig borta”.

– Om de är uppriktiga borde de inte göra vår region till platsen för en vapenkapprustning, säger han.

– Er närvaro har alltid lett till smärta och elände för regionen. Ju längre ni håller er från vår region och våra länder, desto säkrare kommer det att bli för vår region, säger Rohani.

Saudiarabien vill se en fredlig lösning på konflikten, men om en utredning visar att förra veckans attack kom från iranskt territorium kommer landet att se det som en krigshandling, säger landets minister med ansvar för utrikesfrågor, Adel al-Jubeir.

– Vi håller Iran ansvarigt för robotarna och drönarna som avfyrades mot Saudiarabien var tillverkade i Iran och levererade av Iran, säger han till CNN.

– Men att göra en attack från sitt territorium, om det visar sig vara fallet, sätter oss i en annan sits. Det skulle anses vara en krigshandling.

”Ingen vill ha krig”

Adel al-Jubeir har tidigare uppgett att Saudiarabien inväntar resultat från en utredning av attackerna den 14 september där internationella utredare har bjudits in att delta.

Attacken var den hittills största mot landets oljeindustri och slog ut halva oljeproduktionen.

– Om de fortsätter på den här vägen riskerar de att militära åtgärder blir möjliga, säger Jubeir om Iran.

– Men ingen vill ha krig. Alla vill lösa det här fredligt och resultatet måste bli ett slut på Irans aggressiva politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer