Irans president Hassan Rohani svarade på åtgärderna i ett tv-sänt tal på måndagen. Foto: Peter Klaunzer/AP/TT

Iran slår tillbaka mot nya USA-sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

USA återupptar nya, hårdare sanktioner riktade mot den iranska olje- och finanssektorn i vad de kallar de tuffaste sanktionerna någonsin. Irans president Hassan Rohani svarade direkt med att landet kommer att bryta mot åtgärderna.

De nya sanktionerna är ett konkret resultat av den amerikanske presidenten Donald Trumps kontroversiella beslut i maj att överge kärnavtalet med Iran. De kommer direkt att påverka företag från andra länder som gör affärer med Iran.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo bekräftade att sanktionerna börjar gälla midnatt mot måndag. Han kallade dem de tuffaste sanktionerna någonsin och sade även att det han kallar terrorregimen i Teheran måsta ändra sitt sätt.

Kommer bryta mot sanktionerna

Irans president Hassan Rohani svarade på åtgärderna i ett tv-sänt tal på måndagen. Han sade då att landet kommer att bryta mot USA:s nya, hårdare sanktioner och fortsätta sälja olja.

– Jag tillkännager att vi stolt kommer bryta Amerikas illegala, orättfärdiga sanktioner eftersom de går mot internationella föreskrifter, sade Rohani.

-Vi är i ett ekonomiskt krig mot en mobbande stormakt. Jag tror inte att någon i hela USA:s historia har trätt in i Vita huset som är så mycket emot internationella lagar och bestämmelser, sade han och syftade på Donald Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer