Irans talman i parlamentet Ali Larijani, varnar för att Iran kan komma att dra sig ur avtalet om USA terrorstämplar iranska revolutionsgardet. Foto: TT

Iran slår tillbaka mot USA efter Donald Trumps hårdare linje

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump uppges vilja terrorstämpla iranska revolutionsgardet.

Nu slår Teheran tillbaka och säger att man kommer att svara kraftigt på alla åtgärder riktade mot landets väpnade styrkor.

Vita huset hävdar att Iran försöker destabilisera USA och presenterade på fredagen en ny tuffare linje mot landet.

I ett tal på fredagskvällen väntas president Donald Trump rikta hård kritik mot den iranska regimen, som man hävdar bryter mot kärnenergiavtalet som förhandlades fram med sex stater 2015. Han vill också införa sanktioner mot delar av den halvmilitära styrkan iranska revolutionsgardet och planerar att terrorstämpla den genom ett presidentdekret, enligt uppgifter till AP.

Nu slår Iran tillbaka mot USA.

Kan dra sig ur avtalet

Irans talman i parlamentet, Ali Larijani, varnar för att Iran kan komma att dra sig ur avtalet om USA gör det, uppger den ryska statliga nyhetsbyrån Tass enligt CNN.

Lite senare på fredagen anklagade iranska utrikesdepartementets talesperson Bahram Qasemi USA för att inte respektera andan i kärnvapenavtalet. Han anklagade även USA och dess allierade i regionen för att understödja terrorism, skriver Reuters.

– Iran kommer att svara kraftigt på alla åtgärder riktade mot sina militära styrkor, inklusive revolutionsgardet, sade utrikesdepartementets talesperson Bahram Qasemi enligt statlig iransk tv.

Samtidigt uppgav han att landets robotprogram endast är till för eget försvar och att Iran är fast beslutet att utöka sin försvarsförmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.