Foto: TT

Iranavtalet är Obamas verk – därför måste Trump riva upp det

Publicerad
Analys ·

Donald Trump går från kris till kris och får världen att hålla andan. Twitter-attackerna kan verka impulsiva men Trump följer sin egen “att göra-lista” rigoröst. Det gäller att riva ned det föregångaren Barack Obama åstadkommit.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

När Trump tillträdde som president hade han ett antal viktiga punkter på listan och han har bockat av dem en efter en. Obama-care, klimatavtalet i Paris och så kärnavtalet med Iran som han rev upp i maj i år. Nu återinför han sanktionerna mot Iran, trots protester från omvärlden.

EU vill att kärnavtalet med Iran upprätthålls. Tyskland ska hjälpa företag som vill fortsätta göra affärer med Iran, trots hot om finansiella repressalier från USA. Kärnavtalet slöts mellan Iran och Kina, USA, Ryssland, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Alla de länderna förutom USA vill hålla fast vid avtalet med Iran, eftersom det ger större stabilitet och säkerhet i regionen.

Skapar kriser

Trumps kritiker menar att han skapar kriser för att sedan lösa dem öga mot öga med motparten. Toppmöten ger bra TV-bevakning och visar upp Trump som den stora förhandlaren. Men världspolitiken och USA:s nationella säkerhet är inte samma sak som business, menar många oroade amerikaner.

Iran som fiende

USA och Iran har en lång konfliktfylld historia. Något som Barack Obama ville bryta med avtalet 2015. Relationerna förbättrades långsamt. Men i Trumps ögon är Iran fortfarande en fiende och ett av tre länder som är särskilt fientliga till USA utöver Kina och Nordkorea.

Förhållandet till Nordkorea var spänt tills de två ledarna träffades i Singapore nyligen. Handelskriget med Kina fortsätter att trappas upp. Och så nu en konflikt på gång med Iran som kan få stora konsekvenser för oljepriser och världsekonomin.

Omgiven av hökar

Trump har numera personer omkring som är kända hökar när det gäller Iran. Tidigare har han haft personer som bromsat och talat för avtalets fördelar för USA. Nu har utrikesminister Mike Pompeo och rådgivaren John Bolton Trumps öra. De misstänker Iran för att ligga bakom allt ont i Mellanöstern. De antas vilja få till ett regimskifte i Iran.

Regimskiften är något som Trump tidigare sagt att USA ska hålla sig borta ifrån.

Utrikesminister Pompeo menar att Iran måste ändra riktning helt och hållet om man vill få bort sanktionerna. Han stödjer iranska oppositionsgrupper i exil.

Ekonomisk kris

Förhoppningen är att ekonomisk kris och protester i Iran ska leda till att regimen faller eller förändras. De flesta bedömare är skeptiska till det scenariot och tror att motståndet mot USA bara kommer att öka.

Protester i landet pågår sedan början av året och de har intensifierats den senaste veckan. Iran har ekonomiska problem, inflation och korruption. Kärnavtalet och sanktionslättnaderna har inte gett alla de fördelar man hoppats på.

Inte redo förhandla

Även om Iran har stora problem är de långt ifrån beredda att sätta sig ner och förhandla med Trump. Inte ens om ett nytt förbättrat kärnavtal som Donald Trump nu förespeglar de iranska ledarna. Iranierna anser att Trump är allt annat än pålitlig och byter åsikt för ofta.

Vänner och fiender

Förutom viljan att utradera Obamas politiska arv har Donald Trump mycket nära band med Israel och Saudiarabien. De båda länderna ser Iran som det stora hotet i regionen. Iran är också mycket aktivt i Syrien, Irak och Jemen.

Trump är god vän till Israels Benjamin Netanyahu. Och det är ingen hemlighet att Israel känner sig allt mer hotat av Irans militära närvaro i grannlandet Syrien.

USA håller också på att förstärka sin militära närvaro i Gulfen. De vill bygga en ny allians som ska bemöta Iran. Alliansen MESA har kallats ett arabiskt Nato. Också Israel är intresserat av möjligheten att skapa en front mot Iran.

Iran kan slå tillbaka

Iran är mycket medvetet om att de är i militärt underläge mot USA. Men Iran vet också att de kan ställa till kaos och knäcka världsekonomin om de stoppar oljetransporterna genom Hormuz-sundet som de kontrollerar.

Och just oljan kan vara ytterligare ett skäl för Trump att vilja hålla tillbaka Iran, som är en av världens stora oljeproducenter. Lyckas man återigen stoppa Irans oljeexport med sanktioner så stärks USA:s roll. Idag är Ryssland, USA och Saudiarabien världens tre största producenter av råolja.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.